Отворен Кочићев збор – број 46

У бањолучком парку "Петар Кочић", вечерас је свечано отворена културна манифестација 46. Кочићев збор, посвећена српском писцу и народном трибуну.

недеља, 21 августа, 2011 / 21:07

Церемонија отварања збора почела је полагањем вијенца у парку "Петар Кочић" испред споменика великом писцу, којег су заједно положили министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић и бањолучки писци.

Проглашавајући 46. Кочићев збор отвореним, министар Чубриловић рекао је да Петар Кочић симбол српског народа и српске традиције, истичући да је то историја и српска прошлост која треба да се учи.

"Свака генерација из те историје треба да извуче најбоље поуке што би могло да вриједи за нашу будућност", поручио је Чубриловић.

У књижевном дијелу програма стихове и афоризме читали су бањалучки пјесници : Живко Вујић, Миладин Берић, Панто Стевић, Слободан Јанковић и Станоје Плавшић.

Након књижевног и културно-умјетнички програма "Кочићу у славу", у 20.30 у Банском двору свечано ће бити отворена изложба радова Ликовног саборовања "Змијање 2011".

Програмом 46. Кочићевог збора, сутра у 19.00 часова у Музеју Републике Српске у Бањој Луци, предвиђено је приказивање документарних филмова o Петру Кочићу и његовом родном Змијању.

Предвиђено је приказивање документарних филмова из серије "Караван", аутора Милана Ковачевића "Змијање" и "Кочић и његов завичај".

Покровитељ 46. Кочићевог збора, који се одржава од 21. до 28. августа, је Влада РС.

Ликовно саборовање "Змијање 2011" почело је 14. августа у Бронзаном Мајдану гдје се окупило 10 сликара из Републике Српске и Србије. Током седмодневног саборовања умјетници су осликали лик и дјело Петра Кочића, као и ликове из његових дјела, те теме везане за његово родно Змијање.