Отворен гранични прелаз Сремска Рача

БЕОГРАД – Данас је свечано отворен гранични прелаз Сремска Рача за чију реконструкцију је уложено око 180 милиона динара (1,9 милиона евра) као резултат успјешне сарадње Владе Србије и ЕУ, саопштено је из Управе царина Србије. Министар финансија Србије Диана Драгутиновић рекла је да је свечано отварање овог реконструисаног граничног прелаза још један од показатеља […]

четвртак, 16 јула, 2009 / 16:48

БЕОГРАД – Данас је свечано отворен гранични прелаз Сремска Рача за чију реконструкцију је уложено око 180 милиона динара (1,9 милиона евра) као резултат успјешне сарадње Владе Србије и ЕУ, саопштено је из Управе царина Србије.

Министар финансија Србије Диана Драгутиновић рекла је да је свечано отварање овог реконструисаног граничног прелаза још један од показатеља напора да Србија буде препозната као озбиљан партнер у савременим условима робног и путничког промета у свијету, али и у очувању безбједности и заштити грађана и животне средине Србије.

Она је додала да томе непосредно доприносе квалитетни услови за несметано функционисање служби на реконструисаним граничним прелазима.

Први савјетник при делегацији Европске комисије у Србији Жак Стакенборг рекао је да се, у свијетлу најављене либерализације визног режима, може рећи да су напори учињени на обје стране да се појача контрола на границама и на тај начин спријечи кријумчарење и прекогранични криминал.

Он је додао да "унапређење граничних прелаза представља додатну вриједност на европском нивоу – зближава сусједе и партнере, појачава интеграције, те помаже разумијевању изазова и шанси са којима се сви суочавају".

Реконструкцијом граничног прелаза Сремска Рача биће унапријеђен рад свих граничних служби, у складу са интегрисаним управљањем границом и највишим међународним стандардима, уз значајно убрзање промета путника и робе, истакнуто је на свечаном отварању.

Међународни друмски гранични прелаз Сремска Рача између Србије и БиХ отворен је 1992. године.

Радови на реконструкцији граничног прелаза почели су у августу прошле године, а до краја 2008. године било је изведено 90 одсто планираних радова. Гранични прелаз Сремска Рача данас има укупно пет саобраћајних трака са хоризонталном и вертикалном сигнализацијом.

Обновљене су коловозне површине и проширење у дужини од око 800 метара, а изграђена је и комплетна инфраструктура и постављен модеран видео надзор.

Управа царина Министарства финансија Србије наставиће да спроводи политику отворености граница уз њихову сигурност и модернизацију, и на тај начин доприноси међународној интеграцији Србије, наведено је у саопштењу.