Отворен други по реду Самит енергетике у Требињу

Самит енергетике "СЕТ – Требиње 2021", на коме ће министри из региона, директори енергетских предузећа и истакнути домаћи и међународни стручњаци за енергетику размотрити енергетску будућност Балкана, отворен је данас у најјужнијем граду Српске.

четвртак, 20 маја, 2021 / 11:01

Учесници самита, који се други пут одржава у Требињу, имаће прилику данас и сутра да чују одговоре на кључна питања енергетске будућности од око 50 водећих лидера електроиндустрије из земаља региона.

На отварању самита уводно обраћање ће имати министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, министар спољне трговине и економских односа у савјету министара Сташа Кошарац, генерални директор "Електропривреде Републике Српске" Лука Петровић и градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

Током дводневног скупа биће одржано седам различитих панела на којима би требали да говоре министар капиталних инвестиција Црне Горе Младен Бојанић, министар привреде и одрживог развоја Хрватске Томислав Ћорић, као и директор Секретаријата Енергетске заједнице југоисточне Европе Јанез Копач.

Теме о којима ће се говорити на панелима су "Енергетске стратегије и енергетски климатски планови у региону", "Клуб 1.000 мегавата – инвестициони циклуси и градња нових енергетских капацитета", "Наставак либерализације тржишта електричне енергије у региону Југоисточне Европе", "Реформа сектора даљинског грејања у регији", "Хибридна енергетска будућност", "Развој потенцијала обновљивих извора енергије региона" и "Модели, услови и препреке за инвестирање у сектор енергетике".

На маргинама скупа биће одржано и засједање директора Секретаријата Енергетске заједнице ЕУ са министрима енергетике региона, као и састанак директора електропривреда региона на којима ће се расправљати о енергетској будућности земаља окружења.

Радни састанак на министарском нивоу биће одржан у сједишту "Електропривреде Републике Српске", чији су домаћини Кошарац и Копач.

"СЕТ – Требиње 2021" ће због епидемиолошке ситуације моћи да се прати и онлајн.

Учесници самита, под слоганом "Хибридна енергетска будућност", имаће прилику да чују одговоре на кључна питања енергетске будућности.

У рад самита, навели су организатори, укључени су сви релевантни представници енергетског сектора у региону, водећи људи домаћих компанија и институција које обликују индустрију, пословни лидери и креатори енергетских политика, те врхунски домаћи и међународни стручњаци из области енергетике.

Према најављеном програму, учествоваће и резидентни представник УНДП-а у БиХ Стелиана Недера, савјетник за енергетику премијера у Влади Сјеверне Македоније Виктор Андонов, генерални директор "Електропривреде БиХ" Адмир Анделија, извршни директор за развој "Електропривреде Хрватске заједнице Херцег-Босне" Драго Баго.

На самиту је најављено учешће и директора сектора за стратегију "Електропривреде Србије" Александра Јаковљевића, члана управе "Хрватске електропривреде" Марка Ћосића, извршног руководиоца Дирекције за развој и инжињеринг "Електропривреде Црне Горе" Ивана Мрваљевића, члана Управе за техничке послове "Елнос групе" Бањалука Марка Мијића, те техничког директора српске берзе струје СЕЕПЕX Дејана Стојчевског и многих других.

Мисија самита је да се постигне боља повезаност привреде, политике и науке, а фокус је на енергетској будућности Балкана, процесима транзиције, односно одмицање од фосилних горива према обновљивим изворима енергије и енергетској ефикасности.

На крају самита требало би да буду донесени и заједнички закључци који ће бити обавезујући за оне који се баве енергетиком.

Самит, чији је други пут домаћин град Требиње, организују "Електропривреда Републике Српске", град Требиње и фирма "Сајам енергетике Требиње" /СЕТ/, а биће одржан у Културном центру Требиње.

Скуп се организује под покровитељством Владе Републике Српске, Миистарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара и компаније "Кончар", уз подршку Секретаријата Енергетске заједнице ЕУ и бројних спонзора.