Отворен 68. филмски фестивал у Кану: Посебна почаст женама

Филмом "Главу горе" француског редитеља Емануел Берко с Катрин Денев у главној улози у Кану је отворен 68. филмски фестивал. На свечаности је посебно признање одато женама и глумицама. За "Златну палму" такмичиће се 19 филмских остварења, међу којима филмови Паола Сорентина, Гаса ван Санта и Ђи Жанг Кеа. Жиријем главног програма фестивала, који ће […]

четвртак, 14 маја, 2015 / 10:13

Филмом "Главу горе" француског редитеља Емануел Берко с Катрин Денев у главној улози у Кану је отворен 68. филмски фестивал. На свечаности је посебно признање одато женама и глумицама.

За "Златну палму" такмичиће се 19 филмских остварења, међу којима филмови Паола Сорентина, Гаса ван Санта и Ђи Жанг Кеа.

Жиријем главног програма фестивала, који ће трајати до 24. маја, предсједаваће амерички редитељи браћа Џоел и Итан Коен.

У Кану су ове године заступљени различити жанрови – од драме и борилачких трилера до научне фантастике, као што је филм "Јастог" грчког редитеља Јоргоса Лантимоса.

Француски редитељ "новог таласа" 86-годишња Ањес Варда добиће почасну "Златну палму" за животно дјело и тако постати прва жена која ће добити ту награду.

Сценографију за синоћно отварање, која је инспирисана филмом "Вртоглавица" режисера Алфреда Хичкока, направио је Бенжамен Милпје.