Отворен 49. сабор трубача: Позвани Путин, Медведев и Обама

ГУЧА – Министар за инфраструктуру Србије Милутин Мркоњић отворио је данас код Споменика трубачу у центру Гуче 49. трубачки Сабор, који се ове године одржава под мотом "Једном се живи". Саборску заставу – јарбол подигао је Драган Јовановић, једини живи трубач који је 1961. године учествовао на првом Драгачевском Сабору. Мркоњић је истакао да је […]

среда, 5 августа, 2009 / 16:26

ГУЧА – Министар за инфраструктуру Србије Милутин Мркоњић отворио је данас код Споменика трубачу у центру Гуче 49. трубачки Сабор, који се ове године одржава под мотом "Једном се живи".

Саборску заставу – јарбол подигао је Драган Јовановић, једини живи трубач који је 1961. године учествовао на првом Драгачевском Сабору.

Мркоњић је истакао да је захваљујући труби Гуча постала српски бренд познат у свијету и најавио да ће сљедећи, 50. јубиларни Сабор бити одржан под покровитељством Владе Србије а да ће га отворити предсједник Борис Тадић.

Предсједник општине Лучани Слободан Јоловић рекао је да је труба развила ову варошицу и општину и уписала њихова имена на туристичу и карту најпосвећенијих музичких манифестација у свијету.

Организатори церемоније прочитали су на отварању писмо предсједника општине упућено свјетким званичницима Владимиру Путину, Дмитрију Медведеву и Бараку Обами да сљедеће године дођу на Сабор Трубача – манифестацији посвећеној миру међу народима.

У овогодишњем програму учествоваће око 1.200 извођача. На финалној вечери, у недјељу вече, у 20.00 часова такмичиће се 20 оркестара. Такмичење за најбољи оркестар и најбољу трубу Сабора биће одржано на централној позорници на стадиону.

На Сабору ће бити изабране и најљепше народне ношње, најљепша дјевојка, најбољи здравичар а биће приказани и бројни народни обичаји овог краја и традиционална драгачевска свадба.

Манифестација ће и ове године обиловати низом занимљивих призора а велики број домаћих и страних новинара који су пратили отварање Сабора провозало се аутобусом из филма "Ко то тамо пјева".Оставите одговор