Отварањем ликовног саборовања почео Кочићев збор

Отварањем Ликовног саборовања „Змијање 2011“ у Бронзаном Мајдану данас је почела културна манифестација „46. Кочићев збор“, посвећена српском писцу и народном трибуну Петру Кочићу која ће трајати до 28. августа. Ова ликовна колонија, на којој учествује 10 сликара из Републике српске и Србије, трајаће седам дана и има тематски карактер током које ће умјетници осликати […]

недеља, 14 августа, 2011 / 17:26

Отварањем Ликовног саборовања „Змијање 2011“ у Бронзаном Мајдану данас је почела културна манифестација „46. Кочићев збор“, посвећена српском писцу и народном трибуну Петру Кочићу која ће трајати до 28. августа.

Ова ликовна колонија, на којој учествује 10 сликара из Републике српске и Србије, трајаће седам дана и има тематски карактер током које ће умјетници осликати лик и дјело Петра Кочића, као и ликове из његових дјела, те теме везане за његово родно Змијање.

У раду колоније учествују сликари Радован Шпирић, Зоран Марковић, Живко Шушница, Слободан Предојевић, Ратко Јанковић, Миленко Ристовић, Боро Јанковић, Драган Балабан, Вера Балабан и Горан Вуковић.

Секретар Завичајног удружења "Змијање" Предраг Благојевић рекао је да све слике настале у овој колонији остају у фундусу, што у перспективи даје могућност организовања и аукција тих дјела.

Након отварања Ликовног саборовања, у оквиру програма "46. Кочићевог збора" одржана је књижевна манифестација посвећена 40. годишњици рада књижевника Душка М. Петровића.

Бањолучки писац Бранко Прерадовић говорио је одломке из Петровићевих дјела, док је предсједник Завичајног удружења "Змијање" Драгутин Илић говорио о Петровићу као човјеку са Змијања који никада није заборавио свој крај.

Поред културно-умјетничких садржаја, главно обиљежје "46. Кочићевог збора" биће књижевни програм пред родном кућом овог писца, свечана академија и додјела Кочићеве награде, а предвиђене су и спортске манифестације, као и традиционална бодљавина бикова за награду "Јаблан".

Предсједник Завичајног удружења "Змијање" Драгутин Илић рекао је Срни да је циљ да се ова културна манифестација сваке године обогати програмским и садржајним новинама, наводећи, између осталог, да је ове године планирано да свечана академија буде, уствари, ауторско дјело универзитетског професора Луке Кецмана под називом "Суданија гдје суда није".

Према његовим ријечима, уз глумце ће наступити и оратори са бањолучког Правног факултета, а кроз то ауторско дјело и лик Петра Кочића, биће представљене слободарске тежње српског народа који је неоправдано посљедњих деценија распет на стуб срама.

Илић је додао да је у плану да на свечано отварање овогодишњег "Кочићевог збора", планираног за 21. август, буду позвани и ученици основних школа који су током школске године освајали разне награде и добијали признања, како би се на тај начин показало да праве вриједности нису заборављене.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *