Отварање Завода за форензичку психијатрију је међународна обавеза БиХ

Замјеник министра правде БиХ Срђан Радуљ посјетио је данас Соколац, гдје је разговарао са начелником општине Милованом Бјелицом и директором Завода за форензичку психијатрију Зораном Косорићем. Било је ријечи о припремама за почетак рада Завода , државне установе, у којој ће бити смјештена лица са цијелог простора БиХ. Радуљ је обишао просторије Завода и упознао […]

среда, 26 фебруара, 2014 / 20:14

Замјеник министра правде БиХ Срђан Радуљ посјетио је данас Соколац, гдје је разговарао са начелником општине Милованом Бјелицом и директором Завода за форензичку психијатрију Зораном Косорићем. Било је ријечи о припремама за почетак рада Завода , државне установе, у којој ће бити смјештена лица са цијелог простора БиХ.

Радуљ је обишао просторије Завода и упознао се са динамиком набавке опреме, а потом се састао са начелником општине Милованом Бјелицом.

Према ријечима Радуља, почетак рада ове установе представља међунанародну обавеза БиХ .

-Постоји више одлука Европског суда за људска права које се односе на смјештај лица у специјализоване установе као што је Завод за форензичку психијатрију. Задовољан сам динамиком опремања простора, о чему сам разговарао са директором Завода. Надам се да ћемо обезбиједити милион марака неопходних за прве мјесеце рада ове установе. Оно што је веома значајано, у Заводу ће бити смјештена лица са цијеле територије БиХ. Ово је државна институција и из било ког извора да стигну поменута средства она ће се кроз порезе, доприносе и друге даџбине вратити у буџет БиХ, Федерације БиХ или Републике Српске – рекао је Радуљ, нагласивши да ће Министарство правде БиХ , уз помоћ министарстава правде Федерације БиХ, Републике Српске и Брчко Дистрикта, припремити најсвјежије податке о броју лица која би требало да буду смјештена у Завод за форензичку психијатрију у Сокоцу.

Како је рекао он, Министарство правде БиХ има обавезу да обавијести институције Савјета Европе о проведеним активностима везаним за отварање Завода за форензичку психијатрију .

Како је истакао начелник општине Соколац Милован Бјелица, Влада Швајцарске је обезбиједила 2. 150. 000 КМ за опремање Завода, али је тендерска процедура успорила те активности.

-Неке информације говоре да је тендерска процедура кренула убрзанијим темпом, што мора да радује. У Заводу ће бити 200 кревета за смјештај пацијената. Биће Запослено око 120 радника, од којих 70 одсто мора бити из медицинске струке. Пошто у Психијатријској болници Соколац ради Одјељење за судску психијатрију, чији ће пацијенти постати брига Завода, било би нормално да и радници који тренутно раде у овом одјељењу буду запослени у Заводу за форензичку психијатрију, о чему је у више наврата разговарано – рекао је Бјелица и обећао пуну подршку локалне заједнице у будућим активностима везаним за почетак рада навадене установе.

Како је речено данас, Завод за форензичку психијатрију требало би да почне са радом до краја ове године.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор