Отресање ногом: Одлазећа Влада ЦГ даје 80.000 еура против "Асимилације Црногораца у Србији"

Оно што би Његошу изгледало несхватљиво и болесно, дакле борба "против асимилације дијела црногорских исељеника" у Србију, одлазећа Влада Црне Горе упорно ради. Задужила је Министарство финансија да са текуће буџетске резерве пренесе 80.000 еура Управи за дијаспору, а за потребе Црногорског вијећа у Србији, основаног 22.02.2020.

субота, 28 новембра, 2020 / 12:42

Након што је Влади Георгијеву забрањен улаз у Црну Гору, јер је у родном Херцег Новом отпјевао љубавно-историјску романсу Тамо далеко, ништа не изненађује од одлазеће власти која можда издише, али зато јако отреса ногом у самртном ропцу.

Даљи редови, обзиром да је до 2006. године Црна Гора била наглашено српска држава, неком историјски поткованом могу изгледати умоболно, али ово је паралелна нова стварност на коју се требате навикнути:

Шта каже Игор Радојичић: Црногорци не само да нису Срби, већ су у Србији "угрожени"

У информацији се наглашава да је Црногорска заједница највише подложна притисцима у Србији, које прате константни медијски напади, а чији је циљ усмјерен на промјену националне свијести унутар црногорске мањине.

"Интензитет овог процеса је евидентан како се приближава датум одржавања пописа становништва, планираног за 2021. годину. Од обнове црногорске независности 2006. године статус црногорске заједнице у Србији се додатно погоршао, јер задуго припадници црногорске националне мањине своја колективна људска и мањинска права загаратована Уставом Србије и међународним документима нијесу могли остваривати на правно ваљан начин”, саопштено је из Владе.

Закон о националним савјетима националних мањина, те посебном бирачком списку за националне мањине у Србији усвојен је већ давне 2002. године, а статус црногорске националне мањине Црногорцима је признат тек 2014. године, када је формиран Национални савјет црногорске националне мањине.

"То је тијело које је требало да окупља и репрезентује Црногорце у Србији, но његов рад задњих пола деценије прати компромитација, што додатно нарушава углед наше заједнице у Србији. У таквим околностима, црногорски оријентисане исељеничке организације и истакнути појединци започели су активности на консолидацији црногорске заједнице у Србији, чији је циљ обједињавање и институционална артикулација интереса црногорске националне мањине. У том контексту, фомирано је, као супститут постојећем Националном савјету, Црногорско вијеће, као кровна организација Црногораца у Србији”, напомиње се у саопштењу.

Како се појашњава, Црногорско вијеће се 11.11.2020. године обратило Управи за дијаспору захтјевом за материјалну помоћ у којем су садржани конкретни оперативни циљеви за заустављање негативних посљедица, а тичу се асимилације дијела црногорских исељеника.

"Имајући у виду достављене програмске активности ове организације, нарочито оне у претпописној кампањи, оцијењено је да достављени захтјев Црногорског вијећа одговара објективним потребама црногорске заједнице у Србији”, закључује се у саопштењу Владе.