Откривена галаксија стара више од 13 милијарди година

Европски и амерички астрономи изјавили су да су пронашли досад најудаљенију и најстарију галаксију, звездани кластер стар 13,2 милијарде година. Свjетлост која допире данас до Земље од ове галаксије, под називом МАЦС 1149-ЈД, је веома стара, пише британски научни часопис „Природа”. Зраци су послати 490 милиона година након „Великог праска” којим је свемир настао прије […]

четвртак, септембар 20, 2012 / 13:05

Европски и амерички астрономи изјавили су да су пронашли досад најудаљенију и најстарију галаксију, звездани кластер стар 13,2 милијарде година.

Свjетлост која допире данас до Земље од ове галаксије, под називом МАЦС 1149-ЈД, је веома стара, пише британски научни часопис „Природа”.

Зраци су послати 490 милиона година након „Великог праска” којим је свемир настао прије 13,7 милијарди година.

„Према нашим процјенама, галаксија је настала мање од 200 милиона година након Великог праска”, наводе астрономи.

Истраживачи су досад пронашли више од 100 галаксија за које вјерују да су се формирале између 650 и 850 милиона година након настанка свемира.

Међутим, само се за једну, откривену прошле године, може са сигурношћу датирати старост на 500 милиона година.

Галаксија МАЦС 1149-ЈД уочена је помоћу нове технологије у астрономији. Наиме, овако удаљене галаксије зраче слабије од свијеће на Мјесецу и не могу се директно детектовати телескопима са Земље.

Да би у овом случају „ухватили” свјетлост, астрономи су посегли за тзв. ефектом гравитационог сочива који се јавља када објекат снажне гравитације савије свјетлост која потиче од неког удаљеног извора према једној жижној тачки, чинећи удаљени објекат ближим.

Истраживање, током којег су коришћени телескопи Хабл и Спицер, предводио је астроном Веи Џенг са Универзитета Џонс Хопкинс у Балтимору.

ПовезаноОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *