Откривена дрвена глава египатске краљице стара 4000 година

Велика археолошка истраживања у Египту недавно су открила дрвену скулптуру стару више од 4.000 године, чији дио највјероватније представља краљицу Анкхесенпепи ||.

среда, 20 децембра, 2017 / 22:54

Ријеч је о скулптури мајке краља Пепија другог, који је на пријесто дошао са само шест година, а пронађена је у близини пирамида у Гизи.

Вођа истраживања професор Филип Коломберт рекао је да је глава пронађена источно од краљичине пирамиде, гдје је само неколико дана раније пронађен и завршни камен.

Глава је направљена у природној величини, али с нешто издуженијим вратом, дугачким 30 цм. На ушима се налазе дрвене наушнице.

Анкхесенпепи је била жена краља Пепија првог у 6. династији, а након његове смрти удала се за сина којег је он имао с њеном сестром. Након што је он умро, она је наслиједила пријесто и владала до пунољетства свог сина.

Научници се надају да ће пронаћи мјесто гдје је краљица покопана и сматрају да то подручје крије многе тајне. Ове године су већ пронашли дио обелиска, који је припадао истој династији, на коме се налазило краљичино име.