Откривање Ферхадије

Уколико шта може наљутити грађане Бање Луке, а везано за свечано отварање обновљене џамије која носи име по Ферхат паши, то ће бити енормне мјере обезбјеђења. Још синоћ се могло видјети како је у широј околини града затворен све и један паркинг простор, а у ужој околини џамије постављени преносни контејнери за отпатке, хемијски клозети, […]

субота, мај 7, 2016 / 12:27

Уколико шта може наљутити грађане Бање Луке, а везано за свечано отварање обновљене џамије која носи име по Ферхат паши, то ће бити енормне мјере обезбјеђења.

Још синоћ се могло видјети како је у широј околини града затворен све и један паркинг простор, а у ужој околини џамије постављени преносни контејнери за отпатке, хемијски клозети, чак и преносна базна станица за мобилну телефонију.

Од јутрос се чује хеликоптер како надлијеће град, а главна градска улица, Краља Петра 1. Карађорђевића, од Народног позоришта Републике Српске, па до раскрснице улица Скендера Куленовића и Бранка Мораче (Зелени мост), потпуно је блокирана за саобраћај. Исто тако и правац од Долца крај Бањолучке тржнице. На свакој раскрсници транзитног пута стоји по један полицајац, а то је случај и са улицама унутар овог ареала.

ФТВ2: Уживо о великосрпској агресији…

Сасвим прозриво, по ко зна који пут, тзв. заједничка телевизија БХТ (за коју већином Република Српска издваја новац, јер се претплата у Ефбиху ни не плаћа) прави догађај првог реда и непрекидни уживи пренос. Како је у Републици Српској ова ТВ кућа присутна само једним ИТ центром у Бањој Луци, а не равноправним студиом, као што је то било на почетку њеног постојања, довучена је читава екипа из Сарајева. Остали већи градови у Ефбиху имају своје ИТЦ, док Бијељина, Приједор, Источно Сарајево, Фоча, Требиње, тога нису достојни. И то за заједничке паре.

На овом примјеру можемо видјети куда би ишао развој "цијеле БиХ", уколико би се попустило унитаристичко-хегемонистичким захтјевима из Сарајева. Овакав пренос као данашњи, нешто је што се не дешава никада када српски народ има сличне догађаје. Одмах данас треба све добро попамтити, те тражити да се "од А до Ш" потпуно исто примјени на отварање Саборне православне цркве у Источном Мостару, која је имала једнако болну и непотребну судбину, због непросвећености и вјерске мржње и неразума.

Коментаторка која је у друштву бањолучанке на откоманди у Сарајеву, Аделе Топаловић, користи термин "агресија на Босну и Херцеговину" у сред кадрова из Бање Луке! Ако на ово не реагују из врха владајуће коалиције, али и из опозиције која обнаша власт на нивоу државне заједнице, биће нам свима јасно да је њихов патриотизам искључиво естрадне врсте.

У тренуцима када ова алава институција ефбиховске муслиманскоцентричне агенде тражи начин како да и даље крпељише грађане оба ентитета, српски изабрани представници коначно требају поставити питање уређивачке и политике техничког развоја ове куће. Најјефтиније би било да се иста укине, вишкови прекомандују у постојеће јавне сервисе, а остатак претвори у хрватски јавни сервис.

Српски страх од демонизације

Ангажовано је преко хиљаду полицајаца. Плус њихове дневнице. Све у страху да се не понови посљератна провокација од стране радикалних исламиста, када су на сваки начин и уз помоћ окупатора из НАТО, хтјели у Бањој Луци оно што нису допуштали у Мостару. Оно што ни данас не допуштају у Добровољачкој улици, без опсежног контрамитинга и повраћајућих наслова у штампи, који величају највећу издају братства и јединства, која је почињена тада.

Данас нико од говорника неће рећи да је Ферхат паша презименом Соколовић. Близак рођак истог оног Соколовића који је направио чувену ћуприју на Дрини, истог тог који је био брат Макарија Соколовића, српског патријарха. А то су све историјске чињенице.

Тај страх од демонизације Срба је оправдан, мада је то више беспредметно. Неће се засигурно ништа десити, јер је рат у Српској стао давно. Не можда кад је утихнуло оружје, али је стао. У Ефбиху рат у глави још увијек траје. Јасно страни политичари и медијски команданти знају шта се дешавало у бившој СФРЈ, и шта год да се деси у Српској, опет ће то у Инцковом извјештају бити негативно. Не треба више на то ни обраћати пажњу.

Не треба обраћати пажњу ни на говор Бакира Изетбеговића, јер је то говор једног госта, који изазива пред очима страних амбасадора. Другачије није ни научио и полако ће након свог иживљавања отићи назад у Ефбих, а онда и у прошлост.

Пут помирења има (најмање) два правца

Прије данашњег отварања џамије, у Банском двору је одржана промоција репринта првог превода Кур’ана, који је Мићо Љубибратић Херцеговац штампао ћирилицом и на српском језику. Том приликом др Осман ефенди Козлић, муфтија бањолучки, рекао је да су штампањем превода онако како га је Мићо сочинио, "хтјели да покажу како је Љубибратић њихов, те како ћирилица није само српско већ и "бошњачко" писмо".

Да је неки Србин изговорио ово, дошло би до озбиљних проблема. То се не би сматрало братским позивом на помирење, већ изразом "великосрпске хегемоније", отимања традиције, изражавања претензија над другим народом и онда његовом територијом, итд. Зато Ефендија данас у говору није пропустио да прво поздрави неприсутног Давутоглуа, па тек онда Милорада Додика. За њега Република Српска онда није држава, а Додик је даљи од Давутоглуа. То тим поручује. Такође је и цитирао Мехмеда Мешу Селимовића, рекавши да је то "наш писац, којег сви поштујемо и сматрамо својим".

Меша Селимовић се недвосмислено изјаснио чији је писац, па ова Козлићева изјава може да се сматра само нарушавањем јасно изражене воље овог човјека. Данас смо чули да ће у Бањој Луци бити изграђен Исламски центар и отворена исламска гимназија, те да је обнова Арнаудије добила грађевинску дозволу. И то је све у реду.

Редакција Фронтала се унапријед радује обнављању Арнаудије, мало ниже низ улицу, те да са њене ријетке архитектонске врсте, мунарице на улазу, поново може запјевати мујезин. Надамо се уз мању помпу, и без жртава, и без вријеђања Бање Луке помињањем агресија, и без продубљивања мржње.

Безвезе је да једни чекају помирење, а други само кад ће доћи Давутоглу.
 0 КОМЕНТАРА

  1. Ferhadiju kao i sve vjerske objekte nije ni trebalo rušiti u ratu.Svi koji su to radili u ime nekakvog patriotizma pokazali su samo svoje neznanje i primitivizam i nanijeli su veliku štetu svome narodu.Naša različitost je naše bogatstvo.Nažalost mnogi ne razmišljaju na ovakav način.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *