Отказује се фестивал хорова Златна вила у Приједору, због недовољног броја пријављених

Због недовољног броја хорова учесника на овогодишњем Међународном фестивалу хорова, који је требало да буде одржан од 12. до 14. маја 2022. године у Приједору, Организациони одбор Фестивала је на данашњој сједници донио одлуку о отказивању Фестивала.

петак, 25 марта, 2022 / 21:59

Разматрајући све сегменте одржавања ове хорске манифестације, на начин како су регулисани Пропозицијама о учешћу на Међународном фестивалу хорова "Златна вила" и на препоруку Умјетничког савјета Фестивала, којим предсједава Аљоша Новаковић, Одбор је одлучио да се и ове године направи пауза у одржавању такмичења. Будући да је број хорова који су до сада потврдили долазак у Приједор мањи од неопходног броја да би Фестивал могао бити уопште одржан, чиме се доводи у питање програмски и концептуални карактер Фестивал, чланови Организационог одбора на челу са градоначелником Слободаном Јавором су били једногласни у доношењу одлуке о паузирању за 2022. годину.

Нажалост, посљедице пандемије одразиле су се негативно и на одржавање још једне хорске манифестације, Ревије дјечијег хорског пјевања "Мала вила", која је раније претходила Међународном фестивалу хорова "Златна вила" те су чланови Одбора одлучили исто као и у случају Фестивала "Златна вила". Подсјећања ради, 18. међународни фестивал хорова "Златна вила" у граду на Сани је одржан у мају 2018. године кад је одлучено да се ова манифестација убудуће одржавана бијенално. Због пандемије вируса корона и у циљу одржавања континуитета самог Фестивала, прошле године овај Фестивал хорова, који ужива велики углед у земљи и региону је одржан у форми ТВ емисије.