Отказивање концерта у Израелу, велико питање за америчке умјетнике

Више од стотину музичара, глумаца и књижевника потписало је писмо подршке одлуци новозеландске пjевачице Лорд да не наступи у Израелу.

недеља, јануар 7, 2018 / 10:45

Писмо објављено у британском Гардијану потписали су поред осталих ауторка и активисткиња Анђела Дејвис, глумци Марк Рафало и Џон Кјузак, и музичарка Кетлин Хана.

"Пишемо у знак подршке Лорде која је објавила одлуку да не наступи у Израелу и сада је на читавој страници огласа у Вашингтон посту названа особом пуном предрасуда", наводи се у писму.

Новозеландска пјевачица Ела Марија Лани Јелић О’Конор – по једнима српско-ирског порекла, а по другима хрватско-ирског, недавно је отказала јунски концерт у Тел Авиву након притиска међународног покрета за бојкот, деинвестирање и санкције против Израела.

Потом је амерички рабин Шмули Ботеах у новинском огласу оптужио и њу и Нови Зеланд за антиизраелске предрасуде због подршке саопштењима УН против односа Израела према Палестинцима, подсјећају израелски медији.

"Шмули Ботеах, аутор и промотер огласа, подржава нелегална израелска насеља и написао је прошлог мјесеца за Брајтбарт да захваљује Доналду Трампу што је наелектрисао свијет признањем Јерусалима као главног града Израела упркос међународном праву", написали су умјетници у писму под насловом "Умјетничко право Лорде да откаже концерт у Тел Авиву".

У писму се додаје да рабин не може да учи умјетнике о људским правима и да они осуђују његову тактику уцјена како би се бранила неправда против Палестинаца и потиснуло право умјетника на слободу савјести.

"Ми подржавамо право Лорде да заузме став", наводи се у писму које су такође потписали један од оснивача Пинк Флојда Роџер Вотерс и режисер Кен Лоач, а који подржавају пропалестински покрет бојкота против Израела.

Објавивши прије двије недеље да отказује концерт, Лорд је рекла да је примила много писама и порука, да је разговарала и с онима који имају другачије ставове, али да сматра да је њена одлука исправна.Оставите одговор