Отказано предавање Морин Кормак због незаинтересованости студената

Предавање које су амбасадор САД у БиХ Морин Кормак и шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк требало да одрже студентима Економског факултета Универзитета у Бањалуци отказано је због незаинтересованости студената, потврђено је Срни у руководству овог факултета.

уторак, 18 септембра, 2018 / 20:42

Предавање је требало да буде одржано сутра, али је отказано послије сазнања да студенти нису заинтересовани да му присуствују.

Продекан за наставу бањалучког Економског факултета Саша Петковић потврдио је Срни да је предавање отказано.

"Морали смо да откажемо предавање из простог разлога што не можемо обезбиједити довољно присуство студената, с обзиром на то да су у јеку испитни рокови. Студенти дођу, полажу испите и одлазе кући. Не можемо им ми наредити да дођу на предавање. Предложили смо да предавање буде организовано у октобру уколико они буду заинтересовани", истакао је Петковић.

Он је подсјетио да је предавање начелно договорено у августу, а дефинитивно потврђено прошле седмице.

Саговорник Срне са Економског факултета каже да за многе професоре није изненађење да студенти нису заинтересовани за предавање Кормакове.

"Не може се из ове приче искључити чињеница да су САД увеле санкције професору Економског факултета Николи Шпирићу. Шпирић је изузетно цијењен и међу студентима и међу колегама и стога је јасно да уколико за њега нема мјеста у Америци, ни студенти не желе америчког амбасадора на факултету. Осим тога студенти су између испита и америчког амбасадора јасно одабрали шта им је приоритет", рекао је један од професора Економског факултета.

Професор Економског факултета у Бањалуци Вујо Вукмирица рекао је раније Срни да су санкције које су САД увеле Шпирићу својеврсна пресуда без суђења и да је та одлука антидемократска и антиамеричка, те да представља директно мијешање Америке у предизборну кампању која је у току у БиХ.

САД су 10. септембра увеле санкције Шпирићу, а из Стејт департмента је тада саопштено да је та одлука донесена "због његове умијешаности у корупцију".10 КОМЕНТАРА

 1. Исказати незаинтересираност предавањем је сасвим ок ако ти, као предавач, долази амбасадор неке – па макар и начелно а не потпуно и истински – демократске земље. Али да је предавање требао одржати, напримјер, Петар Иванцов, губернијска власт РС-а би присуство одушевљених студената, све са црвеним каранфилима и пешкирима, ријешила очас посла само с једним дописом… А то се не може извести ако не постоји ред, озбиљност и дисциплина…

  1. Za ovu omladinu je Gavrilo Princip heroj a ne terorista, za ovu omladinu je NATO zločinačka organizacija a ne svijetla budućnost..

 2. Ko bi od studenata dosao na predavanje, lose bi mu se u ndexu pisalo. Mozda bi palica na rasklapanje u ulazu u zgradu radila, mozda i Crkvena. Biti na tom predavanju je igrati se sa glavom. Izdajnike treba kazniti.
  A, ta djeca sanjaju da odu u Ameriku pa makar sa fakultetskim diplomama radili kao bebisiterke.
  Ljubio bi stope JedanTip ambasadorki da je odlucila da dodje kod njega, isetao bi pred nju u pola BL,
  I pun amfiteatar bi bio studenata.

  Jbt, strasno vrijeme.

 3. Haha Nikolu Špirića niko nikada nije mogao naći na predavanjima, jedva se pojavljivao i na ispitima. Eto ja sam završio taj „fakultet“, a znam da svi studenti imaju Veoma loše mišljenje o Špiriću.
  Bila je anketa i ocenjivanje profesora na fakultetu pa mogli bi se novinari malo raspitati prije nego prenesu komentare objektivnih „profesora“. Mislim da je Špirić bio najlošije ocijenjen od svih profesora.