Отказана београдска Геј парада

БЕОГРАД – Поворка поноса, која је требало да се одржи у недељу у Београду, отказана је, саопштили су данас организатори. Они су на конференцији за новинаре у Медија центру казали да су добили решење МУП Србије у којем се наводи да не постоје услови да се поворка одржи без инцидената на Платоу испред Филозофског факултета […]

субота, септембар 19, 2009 / 14:59

БЕОГРАД – Поворка поноса, која је требало да се одржи у недељу у Београду, отказана је, саопштили су данас организатори.

Они су на конференцији за новинаре у Медија центру казали да су добили решење МУП Србије у којем се наводи да не постоје услови да се поворка одржи без инцидената на Платоу испред Филозофског факултета гдје је била заказана.

Организатори су навели да им је полиција предложила да параду одрже на Ушћу, али да они то нису прихватили, те су ријешили да откажу манифестацију.

Више десничарских организација и навијачких група најавило је да ће покушати да спријечи Параду поноса и физички се обрачуна са учесницима.

Члан Организационог одбора Параде поноса Душан Косановић рекао је да решење МУП не значи директну забрану скупа, али подразумева да манифестација није ни одобрена.

„Симболика ове манифестације свуда у свету је да се симболично прошета центром града и покаже да смо равноправни грађани. Не желимо да шетамо по некој ливади на Ушћу, то не би била Парада поноса", казала је чланица Организационог одбора Мајда Пуача.

Организатори скупа питали су представнике МУП због чега је безбедније одржати скуп на Ушћу и због чега не може да им се обезбиједи логистичка подршка у центру града.

Чланица Организационог одбора Драгана Вучковић рекла је да су, поред подршке која је од државног врха долазила протеклих дана, постојали паралелни процеси јер је на оперативним састанцима било и опструкције скупа.

Косановић је навео да је Организациони одбор данас разговарао са премијером Мирком Цветковићем и да је тај разговор охрабрујући.

Представници Организационог одбора изразили су наду да ће процес који је почео последњих дана и којим је подстакнут дијалог са геј и лезбијском популацијом бити настављен у будућности „како би Београд коначно могао да добије своју Поворку поноса".

Поносни на своје

 
 otkazana gej parada u beogradu

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *