Oтишли Билт и Штајнберг, па се јавио и Инцко

Високи представник у БиХ, Валентин Инцко, изјавио је да чланство у НАТО и ЕУ осигурава једини пут ка просперитетној будућности за грађане БиХ, због чега се процес који је почео у Бутмиру мора наставити.   Ником више није најјасније кога заправо Инцко представља, као ни то да ли има право да са такве позиције даје […]

среда, 21 октобра, 2009 / 20:05

Високи представник у БиХ, Валентин Инцко, изјавио је да чланство у НАТО и ЕУ осигурава једини пут ка просперитетној будућности за грађане БиХ, због чега се процес који је почео у Бутмиру мора наставити.

 

Ником више није најјасније кога заправо Инцко представља, као ни то да ли има право да са такве позиције даје оцјене шта је то "једини пут" ка просперитету и будућности.

"Током двије рунде састанака на којима су лидери домаћих странака и виши представници међународне заједнице дали велики број приједлога у вези са уставом и других приједлога, постало је још једном јасно да постоји сагласност да се БиХ у перспективи придружи евроатлантској породици", рекао је Инцко након разговора у Бутмиру.

Он је истакао да се надао постизању договора током ова два дана разговора у Бутмиру, али да је, међутим, јасно да је потребно још рада. Зашто је тај рад увијек усмјерен у разградњу Дејтонског споразума и позиције Републике Српске, треба занемарити као и питање да ли има смисла и шта се добија уласком у ЕУ и НАТО. Демократија подразумијева да овдашњи грађани немају права да дају своје виђење "пута у будућност", као што неке од чланица ЕУ имају посебне захтјеве и замјерке на Лисабонски споразум.

Стање у БиХ сада много боље него 1996. године, али је политичка напетост највећа у посљедње три године

Инцко сматра да је присуство највиших званичника разговорима између политичких лидера БиХ у Бутмиру требало да послужи као јасан показатељ подршке међународне заједнице БиХ да крене напријед са евроатлантским интеграцијама. Високи представник је напоменуо да је састанак у Бутмиру преговарачки процес на највишем нивоу након Дејтонског мировног споразума.

Позитивна енергија и посвећеност међународне заједнице да омогући договор морају бити искориштени и не треба их пропустити, поручио је Инцко, те навео да је стање у БиХ сада много боље него 1996. године, али да је политичка напетост највећа у посљедње три године.

 

Муко моја, пређи на Додика

Инцко је рекао да Милорад Додик има велику политичку одговорност", јер посједује "велики талент, како у позитивном, тако и у негативном смислу".

У интервјуу под насловом "Расте политичка напетост", високи представник у БиХ оцјењује да се преговори на Бутмиру не могу назвати "Дејтон два", наводећи да би за нешто што се тако зове морале да се проведу велике, опсежне реформе, што није тема разговора на Бутмиру.

"Када би до изражаја дошле његове позитивне стране, онда би он чак могао бити и локомотива која би цијели регион вукла у правцу ЕУ. Нажалост, он има и тамну страну која долази до изражаја на вербалном пољу, што отежава дијалог и напредак. Не посежем радо за бонским овлаштењима, али ако буду угрожене институције Дејтона и достигнућа у протеклих 14 година, онда међународна заједница мора реаговати", изјавио је Инцко у интервјуу Франкфуртер алгемајне цајтунгу.

Овим се Инцко можда покушао квалификовати у ред оних који ће писати сценарио за нове наставке Звјезданих ратова, гдје ће тренутну политичку ситуацију у Дејтонској творевини искористити као предложак. Инцко се изгледа квалификовао да одређује ко припада "тамној" а ко "свијетлој" страни, па у ту сврху можемо само да му поручим:

Нека сила буде с тобом!

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *