Отишао Кемал Ширбеговић

У Паризу је у 79. години живота преминуо наш признати умјетник Кемал Ширбеговић, чије је активно залагање у оквиру „Акције солидарности“ 1969. године непосредно утицало да бројни страни умјетници поклоне своја дјела која се чинила почетни фундус Музеја савремене умјетности Републике Српске.

четвртак, 7 јуна, 2018 / 23:20

Изузетно значајна била је и његова улога као комесара за интернационалну селекцију VII Јесењег салона 1975. године када je анимирао 35 интернационалних умјетника тзв Париске школе који су осим учешћа на Јесењем салону поклонили дјела тадашњој Умјетничкој галерији. Нека од тих дјела изложена су данас у Музеју савремене умјетности Републике Српске у оквиру изложбе „Пунктуми: збирка иностране умјетности МСУРС“ и чине окосницу комплетне иностране збирке Музеја.
Кемал Ширбеговић је рођен у Модричи 1939. године.Гимназију завршава у Бања Луци, гдје се „духовно инспирише“ у кругу умјетничке групе „Четворица“.Академију ликовних уметности завршио је 1962. године, у Београду, у класи професора Зорана Петровића, и постдипломске студије 1965. године.

Један је од покретача и оснивача бањалучког „Јесењег салона“. Од 1965. године, као медиј ликовног изражавање све га је више занимала графика . У периоду од 1968/69 борави и ради у Атељеу 17 код Стенлија Вилијама Хајтера-а у Паризу.Радио је на рестаурацији и конзервацији мозаика и фресака , а од 1972. године се трајно настањује у Паризу.
За свој умјетнички рад добио је бројне награде попут : Награде „Емил де Коник „ на Бијеналу графике у Француској, Награде Еуропаухаус за графику у Бечу, Прву награду УЛУС-а за слику и многе друге.У својој каријери имао је више од 120 самосталних изложби и учествовао на 200 групних излагања у више од тридесет земаља.
Музеј савремене умјетности Републике Српске у својој колекцији баштини његових 9 умјетничких радова.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *