Отимање о жртве: Чија је гробница у Мартин Броду

Удружење породица несталих лица Сарајевско-романијске регије оптужило је министра унутрашњих послова Унско-санског кантона Шефика Смлатића за манипулацију и стицање политичких поена након тврдње да су у бихаћком насељу Мартин Брод пронађени посмртни остаци убијених бошњачких цивила из Љуточке долине. У Мартин Броду је 24. августа приликом извођења грађевинских радова на једном приватном имању, откривена масовна […]

петак, септембар 7, 2012 / 11:29

Удружење породица несталих лица Сарајевско-романијске регије оптужило је министра унутрашњих послова Унско-санског кантона Шефика Смлатића за манипулацију и стицање политичких поена након тврдње да су у бихаћком насељу Мартин Брод пронађени посмртни остаци убијених бошњачких цивила из Љуточке долине.

У Мартин Броду је 24. августа приликом извођења грађевинских радова на једном приватном имању, откривена масовна гробница. Током ископавања земље за изградњу потпорног зида, уочени су људски скелетни остаци.

"Подметање српских лешева на српско имање једна је од многих манипулација бошњачких злочинаца над српским народом", изјавио је Срни предсједник Удружење породица несталих лица Сарајевско-романијске регије Милан Мандић.

Он је истакао да су протјерани, побијени, поклани Срби у општинама Петровац и Бихаћ права слика тог дијела Крајине од 1992. до 1995. године.

"Та тадашња слика Крајине служи данас многима који су и учествовали у тим злочинима. Пронађење кости на имању једне српске повратничке породице послужили су Смлатићу за манипулацију и стицање политичких поена. Он `засигурно зна по облику костију` да оне припадају бошњачким цивилима из Љуточке долине и Орашца`", истакао је Мандић додајући да је Смлатићева изјава крајње неукусна и некултурна.

Мандић је навео да се Смлатић "згрозио над зетеченим призором који и јесте грозан", али да се није згрозио над призором масовне гробнице у центру Бихаћа, у касарни "Адил Бешић" за коју је морао знати по позицији и дужности коју обавља.

"Можда зато што су Срби у питању, а претпостављам да је учествовао у стварању те гробнице. Није ни коментарисао призор, а не згражавао се“, рекао је Мандић.

Коментаришући Смлатићеву тврдњу да су гинули само бошњачки цивили, Мандић је упитао "ко онда поби више од 30 000 Срба у тадашњој и такозваној БиХ који су били претежно жене, дјеца и старци".

"Можда се Смлатић препао одговорности за ратни злочин управо тих пронађених костију на имању српског повратника, које нису пронађене по `анонимној дојави`, већ их је пронашао истражитељ Института за тражење несталих БиХ Србин Ранко Ђукарић“, рекао је Мандић и поручио да ће вријеме и ДНК показати праву истину.

У бихаћком насељу Мартин Брод приликом извођења грађевинских радова на једном приватном имању откривена је масовна гробница. Током ископавања земље за изградњу потпорног зида, уочени су људски скелетни остаци.

Инспектори Одјељења за ратне злочине, изласком на лице мјеста, утврдили су да је највјероватније ријеч о секундарној гробници. За сада се са сигурношћу не може говорити о тачном броју жртава, а о свему је упознато Тужилаштво БиХ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *