Осветници: Ултроново доба

Таман када помислите да ће се двоје Срба (читај Соковљана) наћи међу Осветницима у наредном наставку, на понос свом роду и народу, на сцену ступа још један камен темељац капиталреалистичке поетике.

недеља, 17 септембра, 2017 / 00:22

Тај постулат гласи: Од Руса, Срба, Кинеза, Вијетнамаца, Сјевернокорејанаца и других зликоваца, у своје редове се примају само жене. Као што је Наташа Романов (Скарлет Џохансон), односно како је од памтивјека закон при орођавању са непријатељима. Побиј им прво сво мушкиње.

Уколико у овом филмском наставку Марвелове продукције не видите политичку индоктринацију и рекламу за Адидас, Ауди и слично; онда је ово филм за вас. У том случају ни ступидан сценарио који почиње нападом Осветника из Уједињених Ентитета Сјеверне Америке на замак у земљи Соковији (читај Србија) гдје оперише зликовачка организација Хидра, неће претјерано утицати на нагон за повраћањем. Препуно је водвиљског хумора, ситног гега и на хектолитре акције смијешане са керозином.

Светионик слободног човјечанства

Све у овом серијалу служи искључиво у сврхе унапређења слике о САД у свијету. Сама идеја да се окупи јато суперхероја, супергенија и покоја митолошка личност у циљу одбране интереса Вашингтона, а да уз то дјелује из Главног штаба у Њујорку, коријен има у локацији гдје станују Уједињене нације.

Њемачки (а чији би други) научник, користи Локијево жезло (појам из нордијске митологије) како би направио не само суперљуде, већ и како би завладао планетом на начин како се то не допада Осветницима. Односно САД.

У томе га спријече, а ко би други, него Осветници. Истресавши из гаћа његово војно особље и ишамаравши га штитом Капетана Америке. Но, ту на сцену ступа мржњом задојена Соковљанка, која манипулише умом свемоћног бизнисмена Тонија Старка, познатог и као Жељезни човјек. Изазове му визију смрти његових сабораца из тима, од стране ванземаљске расе. Његова таштина га обузима и уз помоћ Бруса, односно Хулка, настоји издвојити вјештачку интелигенцију из Локијевог скиптра. Све у циљу да "мир завлада за њиховог вијека".

Но, као што то обично бива, вјештачка интелигенција по имену Ултрон убија добру вјештачку интелигенцију по имену Џарвис, те о јаду забави Осветнике таман кад су неспремни сркали алкохол у слављеничкој вечери, поводом успјешне агресије на Соковију.

Срби, опростићемо вам што смо вас бомбардовали

Како је јасно да ће Осветници побиједити на крају, питање је само како. Соковљанска близнад су их испараноисала и окренула једне против других, па је кључ у јединству. Да буду тим… Што, нажалост, звучи као да су то преписали од Срба. А Србима, пардон Соковљанима, не се допадне то што Ултрон намјерава.

У питању су близанци, брат и сестра, који су се добровољно пријавили за експериметнисање Барона фон Струкера, јер им је бомба убила маму и тату у вријеме ручка. Њих двоје су преживјели јер се једна није активирала. На њој је писало Старк индустрија. Отуд они желе да униште Тонија Старка, што у преводу значи Америку.

Но, Ултрон неће само да уништи Старка којег Соковљани мрзе, већ намјерава да уништи читаву људску расу. Та жеља за уништењем човјекове расе је крајње дилетантски мотивисана и крајње немисаона у сваком погледу. Једнако као и производња вјештачког човјека од Џарвисовог програма, као антипода Ултрону.

Просто се отаљало формирање зла које треба побиједити на част и поштење САД. Битно је да смо га родили, и онда га ваља ударцима песнице љуљати. То објашњење ваљда попуше и близанци из Соковије, па одлучују да му се супротставе и у Јужној Кореји помогну Осветницима.

То у све српске млађе нараштаје треба усадити једнако наравоученије и путоказ развоја њих лично и њиховог друштва у будућности. Типа НАТО или ЕУ нема алтернативу. Мора да је Александар Вучић гледао нешто слично у раној младости, које се сада тешко присјећа.

Параноични Србљи из Соковника

Наравно, увијек ће бити оних који ће рећи да параноишем, да је у питању само забава или чак умјетност… да је ово породични филм који могу гледати и дјеца, јер нема одсијецања глава, секса и превише крви.

Осим што су они који то могу рећи за овакве филмове будале или покварењаци (раније су неки тврдили да Клингонци нијесу Руси, а Боргови Кинези, џедаји агенти ЦИА, а сити (Скити) Руси), овај филм ни тој жгадији није олакшао посао. Без обзира што је филмска Соковија снимана у области Италије насељене говорницима француског, убачено је доста старих типова лада и шкода, а сви натписи су на српском језику.

И, пазите сада унијатски дупељубци – сви су одреда на ћирилици!

Тај детаљ показује да је чак и естетској логици Холивуда, најсличнијој просјечној роштиљници, занимљивији онај народ који има нешто своје и оригинално. Изузетак чини детаљ у полицијској станици, гдје дежурни на портирници игра пасијанс док је на десктопу грб и натпис POLICIJA SOKOVIJA.

Но, да је та Соковија (уз дежурни руски апел) прије свега Србија која треба окајати своје гријехе супротстављања жељама Тонија Старка и Капетана Америке, поводом база на Косову и Метохији, продуценти овог филма не желе да оставе ни најмању сумњу. Пијанцу којег приводе у дубини кадра, полицајац неколико пута на чистом српском каже: Шути!

Тако би требали и сви они који бране амерички филм од рецензија превасходно кроз политички филтер.

Човјекољубље за понијети

Као и сва капиталреалистичка остварења и овај је препун лажног човјекољубља. Оно што овај наставак ипак издваја, јесте што је тај хуманизам толико препатетичан, да је неувјерљив и уз најбољу вољу. Почиње наизглед небитним детаљем када у престоници Соковије окупациона армија Старкових робота (читај дронова убица), успоставља контролу над цивилном популацијом, понављајући синтетичким гласом како су ту да помогну, а они их гађају флашама.

Исти тај детаљ постаје битан када се уз одваљени комад левитирајућег главног града појављује носач авиона. Изгледа исто као и они који симболишу амерички војни терор широм свијета, па и код нас у Јадрану, само што овај има велике роторе. Није онда јасно чему толика писта, када су авиони већ у зраку и умију полијетати вертикално, осим да подсјети на прави носач који уништава Србе и другу непослушну гамад.

Е, сад, тај носач је ту да једнако научнофантастичним ваздушним чамцима за спасавање евакуише све, па и посљедњег Соковљанина, прије но што им град експлодира у зраку и од себе остави само један велики кратер. Одушевљено брат близанац гледа у машину за убијање и каже: – Је ли ово Шилд? (Штит – измишљена организација која у име САД брани свијет од тираније) – То је оно што је Шилд требао бити. Одговара му Стив Роџерс, односно Капетан Америка. – Ово уопште није лоше. Завршава Соковљанин, односно Србин, своје покајање за гријехове против слободног човјечанства.

Та детаљност при заштити цивила треба да буде дирљива и људски топла, али је немогућа и кретенизована. Понајвише кад мајка плаче на енглеском да јој извуку Костју. Симптоматично је да се у свјетлу навике и рата у Украјини, и близанци Соковљани такође зову несрпски Петро (Порошенко) Максимов и Ванда (Риба) Максимов. Зато се супербрзи близанац жртвује да сачува породичног Американца, који је потрчао из сигурности ваздушног чамца, да спаси непријатељско дијете. Само што је дијете.

Заправо све у овом сценарију су упрскали Соковљани, који су били превише емотивни. Стога неразумни. Јер их је, гле ти њих, водила слијепа мржња према некоме ко им је побио родбину авиобомбама. Тако и близанка умало упрска евакуацију, избезумљена братовом смрћу, али њој се та ситна непажња опрости и на концу добија прилику да попуни редове Осветника у Њујорку, које су напустили Хулк, Старк, Тор, итд. Све то јер је, рекосмо на почетку, жена.

Цуре, удајите се у Амер’ке док вас још ишту. Холивуд чека само на вас.Оставите одговор