Освештана црква у Шарговцу са мало предизборних елемената

Његово преосвештенство владика бањалучки Јефрем служио је данас Свету архијерејску литургију поводом освештања Цркве Светог архангела Михаила у бањалучком насељу Шарговац, са више владика и уз саслужење свештенства и ђакона Епархије бањалучке.

субота, 15 септембра, 2018 / 20:52

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је Српска православна црква /СПЦ/ најважнији елеменат српског националног и државног идентитета.

"Зато је веома важно да СПЦ јача улогу и има све већу подршку народа. Честитам становницима Шарговца на освештењу Цркве и захвалан сам свима који су дали допринос да буде изграђена", рекао је Додик новинарима након освештања Цркве.

Он је подсјетио да је владика бањалучки Јефрем велики градитељ и да је у посљедњих десет година на простору Епархије бањалучке изграђено више од 200 цркава.

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић нагласила је да се Бањалука може похвалити великим бројем вјерских објеката који су изграђени претходних неколико година.

"Похвалићу Секретаријат за вјере који предано ради са епархијама СПЦ да би на подручјима који су од интереса за локалну заједницу и гдје постоји потреба грађана били грађени храмови", рекла је Цвијановићева.

Владика бањалучки Јефрем каже да се изградњом храмова показује виталност народа божијег.

"То не може никаква људска немоћ, нити гријех омести. Драга браћо и сестре, не смијемо бити песимисти и изгубити наду у боље сутра. Морамо учити од мудрих и зрелих народа који су знали да није могуће лако избрисати неки народ, ако то сам себи не учини", навео је владика Јефрем.

Кум на освештању новоизграђеног храма у Шарговцу је Горан Селак, који је рекао да је почаствован што је кум храма и да је ово посебан дан за њега и његову породицу.

Освештању су присуствовали бројни грађани, министри у Влади Републике Српске и Србије, те званице из јавног и друштвеног живота.