Осуђени Лукићи: Средоја на 30 година, Милан доживотно

ХАГ – Хашки трибунал изрекао је данас казну доживотног затвора Милану Лукићу и казну од 30 година затвора Средоју Лукићу, због злочина почињених над муслиманским цивилима у Вишеграду и околини, у периоду од 1992. до 1994. године. Милан Лукић осуђен је због директног учешћа у убиству најмање 132 муслиманских цивила. Претресно веће утврдило је да […]

уторак, јул 28, 2009 / 17:20

ХАГ – Хашки трибунал изрекао је данас казну доживотног затвора Милану Лукићу и казну од 30 година затвора Средоју Лукићу, због злочина почињених над муслиманским цивилима у Вишеграду и околини, у периоду од 1992. до 1994. године.

Милан Лукић осуђен је због директног учешћа у убиству најмање 132 муслиманских цивила. Претресно веће утврдило је да је он "по кратком поступку и нехотице убио 12 муслимана на обали Дрине, и да је хладнокрвно убио муслиманку Хајру Корић".

Милан Лукић је, према налазу суда, "имао кључну улогу у спаљивању 59 цивила у Пионирској улици и за спаљивање најмање 60 цивила у вишеградском насељу Бикавац".

Претресно вијеће ослободило је Милановог рођака Средоја Лукића кривице по шест тачака оптужнице, прогласивши га кривим за помагање и подржавање прогона и убистава, као злочин против човјечности и кршења закона и обичаја ратовања.

Суђење Лукићима трајало од јула 2008. до априла ове године. Саслушано је 45 свједока оптужбе, три свједока Средоја Лукића и 28 свједока Милана Лукића, док је претресно вијеће позвало укупно четири свједока.

Милан Лукић је у периоду на који се односи оптужница био вођа паравојне групе "Бели орлови" или "Осветници", која је сарађивала са локалном полицијом и војним јединицама, заводећи терор над локалним муслиманским становништвом од 1992. до 1995. године.

Средоје Лукић је био припадник те јединице.

Милан Лукић је ухапшен у Аргентини у августу 2005. године, док се Средоје Лукић предао властима Републике Српске у септембру исте године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *