Оставке министара, шведску владу тресе српско чешки проблем

Шведски премијер Стефан Левен објавио је да из његове владе одлазе министри унутрашњих послова и инфраструктуре после скандала о могућег, али непотврђеног цурењу осјетљивих података једне државне агенције.

четвртак, 27 јула, 2017 / 15:48

Министар унутрашњих послова Андерс Јегман, који према локалним медијима није на вријеме обавијестио премијера о цурењу података, напустиће функцију "на свој захтјев", рекао је Левен.

Ана Јохансон министарка ресора под којим је Државна агенција за саобраћај која је у центру скандала, такође својевољно одлази.

На свом мјесту остаје министар одбране Петер Хултквист, један од три министара за кога су десничарске опозиционе партије јуче тражиле гласање о неповјерењу због (опет, могућег али непотврђеног) цурења информација.

Премијер није најавио одржавање превремених избора, мада су бројни политички коментатори то очекивали. Он је потврдио да намерава да остане на положају до истека мандата 2018. године.

Шведску тресе ИТ скандал због повјерљивих информација о грађанима ове земље, које су, наводно, доспјеле баш у руке српских радника компаније НЦР.

Бирократским пропустом угрожена је сигурност базе података у којој се, између осталог, налазе имена свих људи у полицијским регистрима и заштићених свједока у Шведској.

Према писању шведских медија, проблем је настао када је тамошња Агенција за саобраћај, у септембру 2015., посао одржавања база података и друге ИТ дјелатности препустила компанијама Ај-Би-Ем (ИБМ) у Чешкој и Ен-Си-Ар (НЦР) у Србији.

– У марту 2016. је шведска тајна служба почела истрагу која је установила да су овлашћене особе у Чешкој и Србији имале присуп повјерљивим подацима због недовољне бриге Агенције о безбједности – пишу тамошњи медији, а преносе "Вечерње новости".

У јесен 2015. године, 14 Срба је дошло у Шведску на додатне обуке, а фирме све вријеме гарантују да никаквих пропуста нема.

Сумњу код Швеђана изазива то што је ријеч о цивилима који нису прошли безбједносне провјере. Иако ти запослени немају увид у комуникацију унутар шведских институција која је криптована, подозрење је услиједило јер је први пут неко ван шведских служби дошао тако близу "осјетљивим" и обимним подацима.

– У спорним базама наводно се налазе информације о носивости свих путева и мостова, као и имена, слике и адресе пилота ратног ваздухопловства, свих људи у полицијским регистрима и заштићених свједока – пишу тамошњи медији.

Како наводе ту су и подаци о власницима возачких дозвола, али све о аутомобилима које користе шведска влада и војска.

Шведске стручњаке посебно је забринуло то што компјутерски техничари из Србије и Чешке могу да прате размјену информација између агенције за саобраћај и шведских власти.

Ту се налази и порески регистар, база података оних који су осумњичени за неки злочин, као и владин сигурносни "интранет" – заштићена мрежа преко које комуницирају.

– Три чешка рачунарска техничара у својој земљи добила су највиши администраторски статус, што значи да могу да приступе свим ускладиштеним подацима, иако сами нису прошли провјере у Шведској – пишу скандинавски медији.