Оснивач турске берзе криптовалута побјегао с двије милијарде долара

Оснивач турске берзе криптовалута, Фарук Фатих Озер, наводно је побјегао из земље с украдених чак двије милијарде долара. Озера (27) је снимила камера на аеродрому у Истанбулу током провјере пасоша. Вјерује се да је побјегао у Албанију или Тајланд.

понедељак, 26 априла, 2021 / 14:01

Тужиоци у Истанбулу покренули су у четвртак истрагу након што се Озерова берза нагло угасила у сриједу и Озер побјегао из земље с украденим улагањима стотине хиљада инвеститора.

Озерова компанија са сједиштем у Истанбулу, Тодек Ексченџ, продавала је дигиталну валуту доџкоин основану 2013. године, за четвртину своје тржишне вриједности.

Тржишни подаци од 17. априла показали су да је предузеће у року од 24 сата трговало доџкоинима у вриједности већој од 500 милиона долара, али улагачи су почели изражавати забринутост кад су схватили да их не могу продати или пребацити.

У сриједу је Тодекс изненада зауставио трговање. Откривено је како 391.000 улагача није могла приступити својим рачунима на којима држе више од двије милијарде долара.

У саопштењу на веб страници компаније наводи се да је рад обуставила на пет дана како би "боље служила клијентима”.

Међутим, чини се да је Озер напустио земљу дан прије објаве те изјаве.

Огуз Еврен Килиц, адвокат који заступа Тодексове инвеститоре, рекао је да је покренута тужба против Тодекса. У петак је турска полиција у склопу истраге ухапсила 62 осумњичена.

Локални медији пишу како је Озер под истрагом због тешке преваре и оснивања злочиначке организације.

Наводно се ради о највећој превари повезаној с криптовалутама.

У другој саопштењу објављеном у четвртак, Тодекс је порекао да је украо новац својих клијената и тврди да је привремено затворио своју страницу након што је прошле недеље открио необичне активности на неким рачунима. Такође, тврди да је 2018. године био погођен сајбер-нападом који је компанију коштао 25 милијарди лира, али да те губитке није открио својим инвеститорима.

Предсједник Реџеп Тајип Ердоган је 17. априла забранио кориштење криптовалута заснованих на технологији блокчејн као средство плаћања на подручју Турске. Турска централна банка рекла је да ће забрана почети да важи од 30. априла.

Турска је забрану криптовалута образложила ризиком од ненадокнадивих губитака свих страна укључених у трансакције.

Ипак седам дана прије ступања забране на сцену, централна банка потврдила је како криптовалуте у тој земљи неће бити потпуно забрањене.

– Не можете ништа поправити забраном криптовалута и ми то не намјеравамо да учинимо – рекао је гувернер Шахап Кавчиоглу

Најава забране је услиједила након што је употреба крипто валута међу Турцима порасла због наглог пада лире, а изазвала је протесте владиних политичких противника.

Не наводећи детаље о надолазећим прописима, Кавчиоглу је назначио да ће разјаснити законску дефиницију криптовалута и регулисати начин на који их институције морају чувати, извјештава Траде Монета.