Ослобођење у Бањој Луци: Ђорђевић апелује на Србију да заштити Српску од Шмита

Председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић изјавио је јуче у Бањалуци да је процедура избора новог Високог представника за БиХ Кристијана Шмита у супротности са словом Дејтонског споразума.

субота, 29 маја, 2021 / 15:24

Ђорђевић је критиковао начин на који је Савет за имплементацију мира у Босни и Херцеговини, као неформално тело, кандидовало новог Високог представника, наводећи да једино "Савет безбедности УН има мандат да одлучује о томе".

"Подржавам одлуку Републике Српске, али и сталне чланице Савета безбедности Русије, да одбију кандидатуру немачког политичара Шмита за ово место", изјавио је он.

Председник покрета Ослобођење јавно је упитао зашто Србија као "гарант Дејтонског споразума" ћути и не изјашњава се о питању новог Високог представника.

"Против тог избора су Република Српска, све српске странке у БиХ и цео српски народ, а власт у Београду не жели да стане на њихову страну. То је поражавајуће", оценио је Ђорђевић. Он је директно позвао Александра Вучића, Ану Брнабић и Николу Селаковића да се ангажују на заштити Републике Српске.