Оскари: 10 номинација за Гравитацију и Америчку превару

Свемирски трилер "Гравитација" и драма-комедија о преварантима "Америчка превара" добили су по 10 номинација за награде Америчке академије за филм – Оскаре, док је "12 година ропства" номиновано у девет категорија. У категорији најбољи филм номиновано је девет остварења: "12 година ропства", "Америчка превара", "Капетан Филипс", "Dallas Buyers Club", "Гравитација", "Она", "Небраска", "Филомена", "Вук са […]

четвртак, 16 јануара, 2014 / 21:33

Свемирски трилер "Гравитација" и драма-комедија о преварантима "Америчка превара" добили су по 10 номинација за награде Америчке академије за филм – Оскаре, док је "12 година ропства" номиновано у девет категорија.

У категорији најбољи филм номиновано је девет остварења: "12 година ропства", "Америчка превара",

"Капетан Филипс", "Dallas Buyers Club", "Гравитација",

"Она", "Небраска", "Филомена", "Вук са Вол стрита".

У години за коју многи кажу да је једна од најбољих за филм, занимљиво је да Академија није искористила могућност да номинује 10 остварења за најбољи филм већ је изабрала мање. Такође је интересантно да је из номинација изузет филм браће Коен "Inside Llewyn Davis", који је покупио неке награде удружења кртичара.

Трилер о сомалијским пиратима "Капетан Филипс", прича о АИДС активистима "Dallas Buyers Club", комедија "Небраска" номиновани су у по шест категорија, док је Скорсезеова прича о похлепи на берзи "Вук са Вол стрита" номинована у пет категорија као и духовита љубавна прича из компјутерске ере "Она".

У трци за најбољег режисера су: Дејвид О. Расел (Америчка превара), Алфонсо Куарон (Гравитација), Александар Пејн (Небраска), Стив Меквин (12 година ропства) и Мартин Скорсезе (Вук са Вол стрита).

Критичари, познаваоци прилика али и кладионичари, у оваквој "подјели" још увијек не могу да изаберу фаворита. Можда нешто више шанси има Куарон а мање Пејн али је, кажу стручњаци, ту ријеч о нијансама.

За најбољу глумицу номиноване су Ејми Адамс (Америчка превара), Кејт Бланчет (Blue Jasmine), Сандра Булок (Гравитација), Џуди Денч (Филомена) и Мерил Стрип (Аugust: Osage County).

За најбољег глумца номиновани су: Кристијан Бејл (Америчка превара), Брус Дерн (Небраска), Леонардо ДиКаприо (Вук са Вол стрита), Чиветел Еџиофор (12 година ропства), Метју Меконахи (Dallas Buyers Club).

У трци за Оскара за најбољу споредну женску улогу су Сели Хокинс (Blue Jasmine), Џенифер Лоренс (Америчка превара), Лупита Нјонг"о (12 година ропства), Џулија Робертс (Аugust: Osage County), Џун Сквиб (Небраска).

За најбољу споредну мушку улогу номиновани су: Бархад Адби (Капетан Филипс), Бредли Купер (Америчка превара), Мајкл Фасбендер (12 година ропства), Џона Хил (Вук са Волстрита), Џаред Лето (Dallas Buyers Club).

Мерил Стрип је зацементирала свој статус најноминованије глумице 18. номинацијом за Оскара за улогу пијане и отровне мајке породице у филмској адаптацији комада "Август у округу Осиџ".

Главне конкуренткиње су јој Булокова за улогу астронаута изгубљеног у свемиру у "Гравитацији" и Кејт Бланчет за улогу осиромашене богаташице у Вуди Аленовом филму "Blue Jasmine", нарочито ако се има у виду да је прије неколико дана добила Златни глобус за ту ролу.

Осморо глумаца номинованих у глумачким категоријама су први пут номиновани, укључујући Еџиофора који игра слободног црнца продатог у ропство. Његов главни такмац биће, ако је судити по мишљењу критичара, Меконахи за улогу необичног борца за права обољелих од АИДС-а у "Dallas Buyers Club".

Када је ријеч о споредним улогама, Џаред Лето има највише шанси за Оскара, нарочито имајући у виду да је почетком седмице добио Златни глобус за улогу трансексуалца у "Dallas Buyers Club". У категорији најбоље споредне женске улоге, жестока трка биће, како се чини, између Џенифер Лоренс и Лупите Нјонг’о.

За најбољи страни филм номинована су остварења: "Велика љепота" – филм Паола Сорентина који ће бити приказан и на овогодишњем Кустендорфу, белигијски "Крах разбијеног круга" који се до недавно приказивао у Дворани културног центра Београда, дански "The Hunt", "The Missing Picture" из Камбоџе и палестинско остварење "Омар".

За Оскара за најбољи адаптирани сценарио номиновани су: Ричард Линклатер, Џули Депли и Итан Хок за трећи дио, за сада, трилогије "Прије поноћи", Били Реј за "Капетана Филипса", Стив Куган и Џеф Поп за "Филомена", Џон Ридли за "12 година ропства", Теренс Винтер за "Вук са Вол стрита".

За најбољи оригинални сценарио номиновани су: Ерик Ворнер Сингер и Дејвид О. Расел за "Америчку превару", Вуди Ален за "Blue Jasmine", Крег Бортен и Мелиса Валак за "Dallas Buyers Club", Спајк Џонз за "Она" и Боб Нелсон за "Небраску".

За најбољи анимирани филм номиновани су:

"Крудс", "Грозан ја 2", "Залеђено краљевство",

"Еrnest & Celestine", и "The Wind Rises".

У категорији најбољи дугометражни филм нашла су се остварења "The Active Killing", "Cutie and the Boxers", "Dirty Wars", "The Square" и "20 Feet from Stardom".

За у трци за Оскара за најбољу пјесму су "Alone Yet Not Alone" Бруса Бругтона и Дениса Спигела из истоименог филма, "Happy" Фарела Вилијамса из "Грозан ја 2", "Let it Go" Кристен Андерсон Лопез и Роберта Лопеза из "Залеђеног краљевства", "The Moon Song" Карен О и Спајка Џонза из филма "Она" и "Ordinary Love" Пола Хјусона, Дејва Еванса, Адама Клејтона и Лери Малена из филма "Mandela: Long Walk To Freedom".

Додјела 86. Оскара биће организована 2. марта у Долби театру у Лос Анђелесу, а водитељ ће бити Елен ДеЏенерис.