Oрбан против ТТИП-а ако нарушава надлежност мађарских судова

Мађарска неће подржати било какав трговински споразум између Сједињених Држава и Европске уније којим би се нарушила надлежност мађарских судова у трговинским споровима, изјавио је данас мађарски премијер, Виктор Орбан. "Не могу подржати било какав трговински споразум који поништава надлежност у споровима из мађарског судског система, пребацујући их на удаљена мјеста, нама непозната, гдје немамо […]

петак, март 6, 2015 / 09:59

Мађарска неће подржати било какав трговински споразум између Сједињених Држава и Европске уније којим би се нарушила надлежност мађарских судова у трговинским споровима, изјавио је данас мађарски премијер, Виктор Орбан.

"Не могу подржати било какав трговински споразум који поништава надлежност у споровима из мађарског судског система, пребацујући их на удаљена мјеста, нама непозната, гдје немамо никакву шансу или барем не видимо могућност за праведном и поштеном пресудом", изјавио је Орбан, преноси Ројтерс.

Британска агенција подсјећа, да је Европска унија у преговорима са САД о споразуму о слободној трговини под називом Трансатлантско трговинско и инвестиционо партнерство који би донио укидање царинских дажбина. Потписивање овог споразума би донијело формирање трансатланског тржишта од 800 милиона људи, које би обухватало готово половину свјетске привреде.

Противници тог споразума, међутим, страхују да би америчке мултинационалне компаније могле искористити тзв. механизам рјешавања спорова између инвеститора и држава, јер би им омогућио да, заобилажењем националних правних система, путем међународног суда затраже финансијску компензацију од владе неке европске државе уколико процијене да би њихови профити и потенцијали за инвестирање могли бити угрожени измјенама закона или политиком у дотичној држави.

Орбан поручује да је опрез потребан, као и да неће прихватити никакав споразум који угрожава интересе Мађарске.

Преговори о ТТИП-у почели су у јулу 2013. године, а један високи европски званичник је недавно изјавио да би споразум могао бити постигнут почетком 2016. године.Оставите одговор