Општина Рогатица у сарадњи са НВО Мазлим ејд

Једна организација која се баш не уклапа у српску агенду, што је више него честа појава, остварила је сарадњу са Општином Рогатица, а одатле стижу забринута питања.

среда, 28 марта, 2018 / 19:25

Начелник општине Рогатица Милорад Јагодић (СНСД) јуче је објавио јавни позив број 01-330-5/18 за "Економско оснаживање социјално и материјално угрожених особа и младих особа кроз производњу поврћа у пластеницима" које ће финансирати "хуманитарна организација" из Сарајева благо речено чудног имена "Муслим аид".

Она која у свом логотипу има зелени полумјесец са зеленом сузом изнад њега. Споразум, на основу којег је расписан јавни позив о сарадњи, са "Муслим аид"-ом начелник Рогатице потписао је 6. марта 2018. године.

Према писању регионалних али и европским медија "Муслим аид" није никаква хуманитарна организација него друштво које се бави финансирањем терористичких активности радикалних исламиста. Поред централне канцеларије у Лондону имају и 14 регионалних канцеларија у БиХ, Бангладешу, Камбоџи, Гамбији, Индији, Индонезији, Ираку, Јордану, Кенији, Либанону, САД, Пакистану, Сомалији, Шри Ланки и Судану, наведено је на сајту ове организације за БиХ муслимаидбих.орг. "Портал "Неw Еуропе" наводи да су се прве контроверзе о њиховом раду појавиле управо везано за активности у БиХ, гдје је ово друштво, како се наводи "финансирало долазак и боравак муџахедина током рата у БиХ". Даља истраживања њихових активности показала су да иза финансирања организације стоји Катар, којем су уведене и санкције због подршке терористима.

Према информацијама које су објавиле "Независне новине" "Муслим аид" само посљедњих година био је под истрагом у Енглеској, Велсу, Шпанији и Бангладешу. У Израелу је организација забрањена још прије децинију, 2008. године, након што је доказано да подржава "Хамас". "Свој утицај су посебно имали у Шпанији, гдје ће до 2020. године бити изграђено чак 150 џамија новцем Катара" пишу "Независне новине"

Портал "Бљесак.инфо" опширно је писао о вези "Муслим аида" и Катара наводећи да је ова организација 2011. године добила од Катара 150.000 еура и то баш у моменту када је службена Доха, охрабрена дешавањима у регији ("Арапско прољеће") дошла на идеју да успостави нови регионални поредак. "Тадашњи емир шеик Хамад бин Халиф ал Тани је током "Арапског прољећа" увидио своју шансу да успостави нови регионални поредак на чијем ће челу бити управо он. Наводно, "Муслим аид" им је требао помоћи у свему томе" пише "Бљесак.инфо"

Иако се на сајту овог контроверзног друштва наводи да "Муслим Аид помаже заједницама у испитивању узрока сиромаштва и неразвијености, те заговара равноправно друштво и одрживу будућност; затим подржава угрожене послиједицама рата као што су жене, дјеца, старији, особе погођене економском и социјалном кризом те повратнике у њихове пријератне домове" пракса на терену и искуства у БиХ и широм свијета свједоче о нечем сасвим другом. Ко је још чуо да обавјештајне и шпијунске, посебно терористичке организације своје стварне намјере наводе у агенди!

Рогатичани уплашени присуством "Мислим аид"-а

Иако већина Рогатичана мисли да је сарадња Општине и начелника са контроверзном организацијом плод лошег одабира његови најближих сарадника, посебно оних у Кабинету, који прихватају сваку сарадњу са било киме уколико ту виде шансу да неку донацију обезбиједе члановима СНСД-а, има и оних који мисле другачије. Само име организације "Муслим аид" у првој ријечи искључује мултиетичност, а у другој асоцира на укинуту бошњачку обавјештајну агенцију "АИД". Контоверзне информације које прате организацију брину Рогатичане јер се плаше да ће, под кринком обиласка терена ради подјеле пластеника, обавјештајци ко зна којих намјера да се размиле по Рогатици. Присуство "Муслим аид"-а повезују и са учесталим позивима демобилисаним борцима ВРС у Суд и Тужилаштво БиХ у Сарајеву.

Теорије завјере подгријава и необорива чињеница да је бошњачко становништво у Жепи, рогатичкој мјесној заједници у којој не живи ни један једини становник да није Бошњак-муслиман, убједљиво гласало за начелника Милорада Јагодића и СНСД.

Сам Јагодић такође је изузетно контроверзна личност. Поратни приватизацијски тајкун који је агро-индустријски комплекс "Агрокомбинат" вриједан 46 милиона купио за непуних 300 хиљада КМ, од тога 90% платио цертификатима ваучерске приватизације, прије неколико година тешко је претучен дрвеном "палијом", а тај случај напада никад није расвијетљен. Он се нигдје и никад у јавности не појављује сам, него је увијек окружен сарадницима које Рогатичани називају "комби Кабинет". Од личних возача захтијева да му возила паркирају тако да може право са степеница да укорачи унутра.

Неосјетљивост Јагодића за осјетљиву тему присусутва ко зна чијих обавјештајаца у Рогатици повезују и са његовом анимозитету према учесницима рата, јер је он највећи дио тих по народ тешких и трагичних дешавања провео у радној обавези. И кад је био прислино мобилисан на линију бјежао је и бивао хапшен, а затим и сам себи пуцао у ногу, само да не иде у рат. Грант средства Општинској борачкој организацији смањио је са 60 на само 15 хиљада, а јавно се хвали како је учесник рата и прима борачки додатак. Нико се не усуђује да изврши ревизију тог његовог статуса, јер законодавство Републике Српске искључује било које од борачких права лицима која су се у току Одбрамбено-отаџбинског рата саморањавала у циљу избјегавања војне обавезе.