Опскурни сајт близак власти злоупотребљава податке грађана

Српска онлајн је још један у низу сајтова који су покренути као дио мреже медијске подршке актуелној власти у Српској. Само што власник овог није знао да то јесте

уторак, 29 новембра, 2016 / 09:02

Иако су на мрежи од фебруара ове године, већ након пар седмица постојања на њих су се позивали медијски јавни сервис РТРС и Српска новинска агенција. Релевантни извори, медиј од повјерења, врућа тема, невиђен истраживачки текст..?

Ништа од тога. Занимљиво је да је то први пут да се ови (владајуће-државни) медији позивају на информације објављене на неком порталу из Српске, који је притом нов, није га пратила никаква кампања и за његово постојање нису знали ни најупућенији људи из бранше.

При том је немогуће провјерити ко стоји иза вијести и сазнања која се објављују на том сајту, будући да Српска онлајн нема импресум, нити иједан потписан текст.

Ексклузиве на које се гади и РТРС

По квалитативном саставу вијести лако се да утврдити да "нагиње власти", а природа "ексклузива" које преносе РТРС и СРНА су оно, што је чак и поменутим медијима вјероватно било испод нивоа да представе као своја сазнања.

Тако су преношени текстови о томе да начелник Сребренице краде струју, (што је овај негирао као подметачину СНСД) као и онај о томе да Шаровић мијења Босића на челу СДС, на шта се нико од актера нијe осврнуо.

И поред мирноће из СЗП или баш због исте, РТРС још једном цитира "сазнања" фантомског сајта приликом најаве протеста, о томе да "СЗП плаћа дневнице учесницима протеста".

У чију "тикву дува" фантомски портал Српска онлајн, показало се када је на њему објављен ауторски текст Бориса Тучића, који је, погађате, пренијела СРНА.

Српска онлајн основана крађом идентитета

Све ово нас је навело да замолимо колеге завиднијег информатичког знања да провјере шта се може сазнати о овом сајту. Они су ишчитали податке уз помоћу којих се медијски фантом отиснуо интернетом, на којима су уредно пријављени бијељинска адреса, име и број телефона. Вајбер провјером видјели смо да се број и име поклапају, те смо позвали како би добили информације о сајту.

Међутим, са друге стране слушалице нас је затекло чуђење, јер је особа (чију приватност ћемо заштитити) први пут чула да је њено име искориштено за пријаву интернет домена. Према њеним тврдњама, злоупотребу личних података пријављена је касније и полицији ЦЈБ Бијељина, али до сада није добијена никаква информација о резултатима активности које је полиција морала предузети.

Крађа идентитета је, иначе, кривично дјело. Без обзира ко стајао иза исте.7 КОМЕНТАРА

 1. Банка Српске, Српска Онлајн…Какав Бакир, Сарајистан, ИСИЛ и сличне керефеке, па сутра ће сами Срби – ако преживе Додикову челичну одбрану РС-а – тражит да се укине придјев „српска“ из назива ентитета јер постоје добри изгледи да ће тај придјев постат синоним преваре и лоповлука замаскираног тобожњом заштитом националних интереса српског народа.

 2. „ex-1978,29.11.2016. 13:32:08[167307]
  @ Осман Ђ.,29.11.2016. 12:24:10

  … vlažni snovi tvoji.“

  Ма ниђе везе, моји снови су далеко љепши, испуњени неким сретнијим, бољим и љепшим садржајима, не припада ова наша политичко-друштвена јаруга томе, јаруга и овај кал је наша стварност, то је јава. Него ја се онако тек осврнух (не могу рећи баш „незаинтересовано“ јер бих тад слаг’о, али „неоптерећено“ – да) на оно чему и ја и ти свједочимо, не можеш то порећи. И није ме брига ни секунде јесам ли у праву или не, хоће ли бити тако или неће…Имаш ту хиперинфлацију: Напредна Српска, Уједињена Српска, Позитивна Српска, Српска Српска…Велике су шансе, чисто математички, да се испод тог силног кићенја придјевом „српска“ и патриотског крштења сваке иоле озбиљније работе „српском“ крију разни облици марифетлука, подвала, лоповлука, крађе, отимачине, ублехе, итд. То знамо и ти и ја. Моја шала да ће то сами Срби урадити је намјерна, само да што више нагласи зло/употребу…Која је тако људска…Тја…

 3. Да блентаво и беспотребно, себе ради, потцртам и тиме се оградим, када већ убацујеш у причу нешто што суштински нема везе с оним о чему сам говорио: реаговао сам на употребу придјева (у контексту теме), не на само постојање ентитета „Република Српска“. А, сложит ћу се, ако (српски) народ нешто воли онда му не треба бранит, нека му што више тога што воли, чуј…

 4. @ Осман Ђ.,29.11.2016. 14:29:35

  Entitet nije mrtvo slovo na papiru Službenog glasnika. Entitet podrazumijeva mnošto institucija koji dominantno određuju odnos države i pojedinca. 70, 80 ili 90% tog odnosa je na institucijama entiteta i lokalnih zajednica. U tom mnoštvu institucija neke su i opskurne.

  Mada je sam termin opskuran nimalo odgovarajući za ovaj neki portal. Koliko vidim ljudi šire pozitivu i antipod su mračnjaštvu koje nam dolazi iz medija čije novinare vodaju po Amerikama. To vodanje po američkim aerodromima i neboderima je vrhunac novinarske karijere velikoj većini našeg naroda po medijima.