Опсена: Муке политичког Србина и Хрвата у приватној режији

Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ саопштила је данас да је кандидатуру Горана Опсенице овјерила на основу његове изјаве о прихватању кандидатуре, на којој је он као своје национално изјашњење навео да је Србин.

четвртак, 1 новембра, 2018 / 18:43

Након што је у медијима објављена изјава Опсенице у којој он каже да је Хрват, из ЦИК-а су објавили скенирану изјаву Опсенице у којој се он изјаснио као Србин.

"Ја и вечерас намјеравам заноћити као Хрват, а такав ћу се, ван сваке сумње, ујутро и пробудити. ЦИК је, бојим се, инструисан да погријеши. Право је питање ко стоји иза свега тога", рекао је Опсеница у изјави коју су пренијели медији.

Опсеница је на изборима био кандидат коалиције ХДЗ БиХ, ХСС, ХКДУ БиХ, ХСП-ХНС, ХСП ДР АС БиХ, ХДУ БиХ, ХСС СР из Изборне јединице девет за Представнички дом Парламента ФБиХ.

Из ЦИК-а подсјећају да је Изборним законом БиХ прописано да се уз приједлог листе доставља изјашњење сваког од кандидата на листи о прихватању кандидатуре и она мора бити овјерена на начин прописан законом или код надлежне општинске изборне комисије.

"Изјашњење о прихватању кандидатуре садржи и национално изјашњење", наведено је у саопштењу.

ЦИК је додијелио директни мандат посланика из реда српског народа Опсеници који тренутно као припадник хрватског конститутивног народа обавља дужност министра здравства, рада и социјалне заштите Херцеговачко-неретванског кантона.

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић рекао је раније да је Опсеница врло јасног опредјељења када је ријеч о националности, а то је хрватска националност.1 КОМЕНТАР

  1. Туга… Човјек, чији су преци можда и насилно покатоличени Срби који су некада дошли у Босну, данас се мора кришом изјашњавати онако како му срце жуди и душа жели, а онда одмах оштро и гласно то негирати када то процури у јавност. и тако самог себе понизити.
    Страх.
    А поглавник стожерне странке Човић је одмах потврдио чистоту Опсеницене етничке припадности хрватском народу… Па гдје ми живимо…