Опроштајна турнеја Милорада Додика

Ахтунг, ахтунг! Чуј и почуј, народе! У продаји је нова плоча Милорада Додика, највеће турбо-фолк звијезде ових простора. Ко је не купи и не слуша од јутра до сутра, нека не рачуна више ни на лажно обећање да ће му дјеца бити запослена за дан, два, можда пет, можда сто и једну годину. О референдуму […]

петак, март 21, 2014 / 13:38

Ахтунг, ахтунг! Чуј и почуј, народе! У продаји је нова плоча Милорада Додика, највеће турбо-фолк звијезде ових простора. Ко је не купи и не слуша од јутра до сутра, нека не рачуна више ни на лажно обећање да ће му дјеца бити запослена за дан, два, можда пет, можда сто и једну годину. О референдуму нека не сања!

Пише Дражен Милосављевић

Милорад Додик је вансеријски суперстар, некад на врхунцу славе популарнији и од Цеце и од Христа . Ко год се усудио да с њим запјева, завршио је каријеру, од Биљане Плавшић и Живка Радишића, преко Бориса Тадића до Војислава Коштунице, којем је само један дует с Додиком преполовио тираж у само неколико дана и запечатио му каријеру. Колико је Додик зарадио у каријери, једна је од најбоље чуваних тајни на естради. Он је досањао сан многих бравара, абаџија и других скоројевића из четр’ес’ пете, да из гуменог опанка ускоче у господске виле на Дедињу. И некад давно, кад је био тракториста, он је побјеђивао на такмичењима у орању њиве. Кад је био Премијер РС, он је био савршен премијер. И сада кад је Предсједник РС, он је најбољи премијер. Да је ушао на Фарму, несумњиво би побиједио. Додик има и најбоље рјешење за Косово. А како не би имао кад на Косову и Метохији није био обичан војник већ командир чете? Ни Роднијев стриц Алберт се не би постидио таквог војевања. Права је штета што такав таленат није искориштен деведесетих, кад је било најпотребније. Сигурни смо да би побио више непријатељских војника него Бата Животиња, Тихи и Прле заједно.

Иако се ради о звијезди на заласку каријере, још увијек се врте хитови с почетка његове каријере попут „Иде Миле преко коридора“ или „Пуши, пуши, пушимо, без филтера, с филтером, пуши цијела нација, без гаранција“. У то вријеме је био само локална звијезда, иако му је неке текстове писао Слободан Милошевић лично. У орбиту га је ипак избацио хит „Дашак вјетра на Балкану“ с краја 90-их, на текст и мелодију Мадлин Олбрајт, с којим је побиједио на такмичењу „Звезде Пентагона“.

Врхунац каријере доживио је средином прошле деценије, када му је и чувени Борис Тадић пјевао пратеће вокале. Од тада његова каријера креће низбрдо. Ипак, Младену Босићу је и данас веома тешко да са својим шансонама достигне Додиков тираж, јер народ тражи турбо-фолк. Након дебакла с прошлим структуралним албумом, на којем је експериментисао поп хитовима „Опрости ми Катрин“ , „Пристао сам, бићу све што хоће“ и „Тетка на трапезу“, које је посветио једној бароници, Додик је схватио да његово тамбурање досадило грађанима, а да његову увијек исту пјесму не жели да објави најјача дискографска кућа „Вучић рекордс“, око које безуспјешно обиграва у последње вријеме. А за разлику од већине грађана Српске, који су се помирили са пропашћу и којима је сада једина нада Царско Небеско, Додика нагон за преживљавањем тјера на акцију и наставак борбе за царство овоземаљско. Језива му је помисао на судбину пријатеља с естраде Бориса Тадића, кога су напустили најважнији чланови бенда и основали други бенд, а касније и једни и други пали у сјену нове балканске звијезде, Аце Вучића, који је наступао и на CNN-у. Плаши се да га не задеси Тадићева судбина и да му се публика не сведе на затворенике у Фочи или Зеници. А Олбрајтова већ нуди неким члановима његовог бенда самосталну каријеру.

Стога је Додик одлучио да „обрне плочу“ и покуша с пјесмама за дјецу. Бенџо, у који је тамбурао годинама, сада је замијенио балалајком. Овај пут му аранжмане не раде Мишковић и Ђурић, аутори великог хита „Боско моја“, а више не наступа ни с УКИО групом. Чак је и шаторе замијенио домовима омладине, а на омот плоче је умјесто црвене руже ставио фотографију дванаестогодишњака из околине Приједора. Ипак, наставио је сарадњу с провјереним сарадницима: Кецмановићем, Љепојевићем, Васићем, Влајкијем, тандемом Симић-Бокић…

Као нови текстописац појављује се извијесни Каргановић, а неке аранжмане потписује Драган Човић. И на овом албуму је Додик објавио бонус пјесму „Друже Тито, ми ти се кунемо“, која увијек има пролаз код дресиране публике. Чак му је и Душка Јуришић написала мелодију за хит „Био сам наиван, изгубљен и млад“. Само Гатало није стигао да напише „Чавоглаве“ за ову плочу.

Ближи се Октобарфест и нема се времена за чекање. Додик је одлучио је да окупи оркестар, све са трубама и удараљкама, и запути се на велику турнеју по Републици Српској. Похитао је прво у Вишеград и Требиње, док се Чемерно још није одвалило, тј. док му није истекао рок трајања. И док је у Вишеград поново довео свог Шеика и с њим на плејбек отпјевао већ излизану пјесму, наступом у Требињу је запалио и публику и турбо-фолк критичаре. Био је Додик недавно у Требињу у својству члана жирија на такмичењу за нове „Звезде СКОЈ-а“. Тада је у ревијалном дијелу, са Шеиком и последњим дубровачким трубадуром Грегором a capella запјевао „Служба нас састави, бизнис нас не растави“. Овај пут на улицама Требиња дочекала га је омладина својеврсном химном „Без динара у џепу, без партерке за секс, без послије секса пиво, уз пиво слани кекс. Криминал свуда цвета, заливају га сви…“ Вратио му се осмијех на лице, кад је видио да се тражи карта више за његов наступ. Горио је од жеље да им поново запјева.

Прво се на сцени појавила г-ђа Премијер РС и у једном даху објаснила да јој неправедно „набијају на нос“ што слуша турбо-фолк, да је за њу потпуно нормално да слуша само Додикове пјесме, јер је он највећа звијезда, те да јој не пада на памет да слуша Босићеве пјесме типа „Нећу да будем члан мафије“. „Ако не знам да пјевам и свирам, знам да играм, што сам показала, како на сијелу у Новом Граду, тако и на сједницама Владе РС.“ – поручила је премијерка.

Затим је на стејџ стао Додик и запјевао „У свијету постоји једно царство, у њему царује другарство. Тамо су куће од чоколаде…“. Звучало је као да пјева борбене. Једној стогодишњој баби се учинило да је поменуо изградњу космодрома у Требињу, што јој је оживјело асоцијације на стари хит Машинке Лукић „Спавам јадна у дрвени кревет, а мој Миле у Аполо 9. Аој Миле, васионски брате, на мјесецу има ли салате?“. Нека тројица у задњем реду су запалили по џоинт ради јачег доживљаја, али им је у ушима све вријеме одзвањало „дрке, дрке, ђон, дрке, дрке, д’ ђон“.

А онда их је Додик, као мачем, сасјекао ријечима: „Запослићемо по једног из сваке породице и исправити неправду!“ Коначно! Након толико година чекања, појавио се месија. Гдје ли их то Додик планира запослити, остало је недоречено. Исту је пјесму пјевао и 2008., и 2010. и 2012. Вјероватно је мислио на „ХЕТ“. Али тамо се већ чује: „Мајсторе, затвори задња! Испадају (не)радници.“ Имају ли ти људи стручност и знање за рад у „ХЕТ“-у? Хоће ли дати отказ властитим „битангама“ да би запослио људе из породица који у девет година његове владавине у континуитету преживљавају с нула прихода? Шта је то Додика спречавало да у протеклих девет година запосли по једног из сваке породице? Бар дјецу погинулих бораца. Умјесто тога, из породица његових најближих сарадника запослени су сви, већина у државним институцијама. Створен је патолошки систем партијског запошљавања, који доноси сигуран тираж, на којем Додик гради каријеру турбо-фолк звијезде. Осим тога, користио је и пријетње да они који не буду купили његову плочу неће добити ништа (Кнежево). Сви су редом куповали и не добише ништа осим излизане плоче. Чудно је да он данас помиње запослење људи у Требињу, с обзиром да је некад тврдио да посла има, али да ти исти људи неће да беру јабуке.

Некако се чини да и у новим пјесмама доминира мелодија „Друже Тито, љубичице бела“, да је то ипак нова стара плоча. Додик нема идеју како створити нову вриједност, мада за себе вјерује да је генијалан. Зато на важне државне дужности поставља послушнике. Није битно ако немају појма, јер он ће им рећи шта да раде. Рјешење налази у социјалном запошљавању и додатном гушењу оног што је преживјело деведесетих, ако већ не у затрпавању јавних институција. Он публици није објаснио да такав накарадни систем одржава новим задужењима свих грађана код ММФ-а, комерцијалних банака и издавањем трезорских записа. Није им ни објаснио да ће оно што он и његови поданици данас троше одрађивати њихова дјеца, унучад, праунучад. Да није успјешан онај ко посуди новац да исплати плате радницима, већ онај ко га створи радом. Да им ништа није дао или изградио од свог новца, већ њиховог, и да то није нека генијалност. Радије би причао о унутрашњем и вањском непријатељу. Ипак је он политичке науке изучавао у неком другом времену.

Сјетио се Додик и „битанги“ – својих поданика. Само их није именовао. Поштено би било да јесте, да не нагађамо. Да се о неког не огријешимо. Ма не, нису Душанка Мајкић и Славуј Јовичић довели Мишковића и Ђурића. Нису Мазалица и Баштинац опраштали вишемилионске пореске дугове Русима и Литванцима. Није Радојичић превозио шлепере преко коридора током рата. Није Шпирић псовао Тришићу мајку. Не мисли ваљда на неког од својих кумова?! Или на пресуђене другове Перу и Марка, не дај Боже? Или киднапера Краљевића? Готово сваком поданику у сали се причинило да Додик гледа баш у њега. Један се замало пријавио да каже: „Добро, другови, признајем. Навраћао сам ономад и ја код Грегорове Анке.“ Једино нико није смио ни да помисли да је можда баш Додик, који је на врху пирамиде, највећа битанга, и да ризикује да му залијепе етикету непријатеља Републике Српске. Ипак, турбо-фолк интерпретатор и турбо-фолк критичар (два у једном) Вучуревић је рескирао. Нема сумње да је Додик спреман жртвовати своје поданике – „битанге“ како би преживио на естради. Колико је то могуће, а да му они не униште каријеру, велико је питање, јер се ради о систему спојених посуда. И након лошег пласмана на Октобар фесту 2012. објаснио је да зна узроке пада тиража и да је схватио поруку публике, али се чини да није направио радикални заокрет у музичком стилу и да и даље пјева исту пјесму. Он шаље поруку да је донекле свјестан да је све мање интересантан публици, да му оркестар фалшира, али да други још горе свирају и пјевају, те да треба гласати за њега на фестивалу, стављајући грађане Српске у позицију талаца турбо-фолка, без права на добар музички укус. Распјевао се тако Додик у Требињу о свему и свачему, само дует с Лагумџијом није помињао.

Милорад Додик је започео опроштајну турнеју представљањем својих милозвучних пјесама за дјецу, којима покушава да успава и одрасле. Oн ће своје до октобра да отпјева, то је сигурно. Очекујемо сада и друге извођаче, али и да се појаве неки нови талентовани аутори. Треба нам нека искрена, људска пјесма. До слушања исте, поздрав уз нумеру „Лаку ноћ, дјецо!“.0 КОМЕНТАРА

 1. Nadam se samo da poslije jedne mitomanije ne uskočimo u drugu…svi smo izgubili izbore ako se prema sljedećem predsjedniku i dalje budemo odnosili kao prema apsolutnom vladaru…

 2. Добро опјевано, а надам се да ће последњи хит већ тромог и гојазног фолк пјевача бити „позајми ми два динара друже, да јој купим три црвене руже..“

  Иначе на друштвеним мрежама кружи једна изузетно добра пјесма:

  Данас ми је „најмилији“ дан,
  а такав не освиће често
  сав сам ведар и радостан:
  долази Додик у наше мјесто!

  Нећу да доручкујем јер немам шта
  то ми се дешава често,
  ал’ и без јела сит сам ја
  јер долази Додик у наше мјесто!

  За гориво немам па идем пјешке
  у опанцима, каљавом цестом,
  ал’ власт подржавам – власт је без грешке:
  доводе Додика у наше мјесто!

  Ни на биро не идем више.
  Нашли ми пос’о па сам прест’о.
  Забраниће ми и да дишем,
  ал’ нека: долази Додик у наше мјесто!

  Ни мама ни тата нигдје не раде,
  ни тетак, ни тетка, ни прија, ни прика…
  ал’ ја им кажем: биће боље народе:
  у наше мјесто доводе Додика!

  Кад Додик дође, биће нам боље
  добићемо оловке и мајице црвене,
  у боље треба имат воље
  2 су мандата мало за промјене.

  Е сад идем да се спремам
  већ општинари мезе припремају,
  кобасице, шунке…да једе неман,
  а за сиротињу ни хљеба немају.

 3. Само се ми ругајмо!
  Он рече да је позвао те да очекује и патријарха Кирила.

  Ценим да ће се руски Патријарх удостојити,тамо негде о Кочићеву збору. B-)

 4. Дражен Милосављевић se pridruzio svojom „pametnom“ humoreskom da pokaze koloko mrzi Predsjednika RS.
  I ovom piskaralu se Dodik prividja ali NACEAKACETE SE JOS!!!

 5. Ако евентуално оде Додик,једна од позитивних ствари ће бити то да ће неки колумнисти Фронтла поштедити нас,надам се,свог „објективног“ или „духовитог“ писања.

  Нолајфер и Пиар,рецимо.

 6. Било је у последње вријеме примјећено одсусутво коментатора Дражена. Ја се био понадао да се дјечко латио књиге и да ћемо добити доктора који ће лијечити наш напаћени народ.

  Кад јес’курац! Добисмо курасаџију. И то курсаџију у покушају.

 7. Majko mila tuga ove od pisanja. Kad ljudi rade ono što najlošije znaju da rade onda na ovako dobru temu na koju može gomile odličnih tekstova dobiješ jedan osnovački tekst koji bi jedva dvojku iz srpskog izvukao.
  Dozvolite da primjezim da se pisanjem i galamom uglavnom bave ljudi koji ništa u životu ne znaju raditi, pa ni pisati, i onda dobijamo ovakve tekstove gdje se stidiš svojih sugrađanina, svoje braće Srba, svojih saboraca protiv neprijatelja… jednom rječju strava i užas.

 8. Pozdrav Draženu, i pohvale za tekst.

  Simo, ubijedjen sam da ne misliš baš onako kako pišeš,ali baciš kamičak u vodu da vidiš reakcije i jedne, i druge strane, izmakneš se i smiješ se .

  Hercika, proljeće je, ima li posla za bušače betona?
  Prifati se ti betona, ode firči u …pm.
  Dabogdo ga zapadnu Foča i Tunjice, ali nisu prilike. Milijarde naše je dao lobistima bjelosvjetskim, ali ko se mača lati, od njega i gine. Ti lopovi rade i za one koji su ga dovukli na tenkovima, a kako oni rješavaju stvari sa takvima kao on, bumo videli.

 9. Hercika , ti se stidi svojih saboraca, svojih sugradjana?
  Misliš suseljana, iz , zaboravio sam iz kojeg sela ti bijaše. Stidiš se onoga Slaviše garavog? Nije valjda!
  Ja se ponosim sa svojim Prijedorčnima!

 10. Добар је резултат кад данас поставиш мишоловку, а сутра нађеш три-четири упецана миша како циче.

  Ко хоће да види, може да види. Али има кловнова који би цијели живот статирали у циркусу Колорадо.

 11. Врло сам……забринут оволиком опсједнутошћу, оволиким очекивањима и надама од ППВ-а. Једно малоумље (помама за Додиком ) еволуира у још веће ( свршавање на Вучића ). Осмогодишњу владавину СНСД-а, смо, како тако преживјели, дужни, голи, боси и полугладни, али ту смо, још увијек своји на своме. Тријезнили смо се годинама од референдума, аеродрома, аутопутева и туристичких насеља, али смо се отријезнили. Срби са КиМ би сада врло лако заборавили све проблеме типа плата, дјечијих додатака………само да им се врати стање, које су имали прије гробаристичког напада интелигенције којом су угурани у Р. Косове. Ако се, а хиљаду посто хоће, ППВ почне, по задатку оних који су га створили, више занимати за РС, бојим се да ћемо и ми добијати формуларе, на којим је изолир траком прелијепљен назив и грб РС. За тријежњење ће бити касно.

 12. Остала нам још прашина на хартији
  К’о једина успомена на џинове;
  Сад сву славу пронађосмо у партији,
  Пир поруге дохватио све синове.
  Остала нам још прашина на хартији.

  Под срамотом живи наше поколење,
  Не чују се ни протести ни јауци;
  Под срамотом живи наше јавно мнење,
  Нараштаји, који сишу к’о пауци.
  Под срамотом живи наше поколење.

 13. Помрчина притиснула наше дане,
  Не види се јадна наша земља худа;
  Ал’ кад пожар подухвати на све стране,
  Куда ћемо од светлости и од суда!

 14. TO BI VI VOLJELI AL TO NIKADA BITI NECE SNSD JE SVAKIM DANOM SVE JACI I JACI CAK CE I PRECJEDNIK RUSKE FEDERACIJE JAVNO PODRZATI DODIKA I POSJETICE BANJALUKU PRED IZBORE A ZADNJI POKAZATELJI SU BILI U SUBOTU U ISTOCNOM SARAJEVU NA MJESNIM IZBORIMA GDJE JE OD 36 KANDIDATA PROSLO 32 SNSD ,STO ZNACI SRPSKA ZA UVEK SNSD SNAGA SRPSKE…

 15. Да ли то под Источно Сарајево рачунате „спасовданску“ тзв. извршно вијеће или „СНСД-е гузице у заједничким органима“?

  Јесте ли о тим фантастичним резултатима „гузица из заједничких Додик-Лагумџијиних институција“ обавјестили преЦЈедника Руске федерације?

 16. miro, 25.03.2014. 13:27:45

  “Dragan Stanković, sin tajkuna Budimira Stankovića, javno je pozvao 08.03.2014. godine na likvidaciju Slobodana Vaskovića.“

  “Dragan Stanković krije se iza nika “nervnipsihijatar”, koji je otvoreno pozvao na moju likvidaciju.“

  Кога овај хоће да убије???

  Миру или Васковића?

  Или је Миро управо Васковић!?

 17. Симо П. Ороз, 25.03.2014. 13:40:35

  Ja da sam Vasković ne bi imao na nekim temama i sa tobom dobru komunikaciju,ja sam ti samo borac koji radi za nadnice i slobodno vrijeme kojeg nažalost nekad imam prečesto iskoristim na internetu,nisam te nikad javno prozivao i vrijedjao i nemoj i ti mene dovoditi u vezu sa ljudima sa kojima se uživo uopšte i ne znam.Hvala.Ovdje je riječ o kakvom moralu ljudi se radi koji haraju državom.

 18. Претјерује Васковић, па овај Симо не би умио Рајку ни пертле развезати, а камоли да то буде прерушени блогер Рајко.

 19. Ne Vjerujem da je Simo – Rajko- ja sam do prije minut bio uvjeren da je Rajko bio pod nadimkom “N.Psihijatar“ – evo, Vasković kaže da nije…
  Rajko piše “osebujnim“, lako prepoznatljivim, “jezikom“…
  Mada, ko zna…
  Simo – očekujemo demanti…

 20. Нема шансе да дематујем. Рајко је био у ужем кругу за Нинову награду. Рајко је у завади са Пером Луковићем. Лазаревић зна како је то зајебано. И сад кад сви исле да је Симо Рајко, ви тражите да то демантујем.

  Нећу.

 21. Kako je zanimljiva ova pricica bila 🙂
  Citanjem ove naucne fantastike koja opisuje vlast predjednika ustanovila sam koliko opozicija moze nisko da padne. Kad covjek nesto prica ili pise treba da zna da je to neki vid njegovog odraza. Mnogo vise bi postigli da gledate otvorenih ociju, a ne da dozvoljavate da vas mrznja vodi.

 22. Г-дин Васковић није консултовао инспектора Драгуљчета. Да јесте, знао би да Симо Пјетлић није друг Рајко. Мада у једном извјештају инспектора Драгуљчета пише да и тзв. Симо и екс генсек често користе глагол „зајебавати“.

  nika1, 27.03.2014. 14:55:22

  Да не гледам отворених очију, не бих ову сатиру ни написао или бих писао неке бајке о суперхику Додику, попут Љепојевића. Мржње нема ни труна, јер је такво осјећање аутодеструктивно. Љутња свакако постоји, јер не можете бити равнодушни према неком ко Вам дјеци отима будућност, након што Вам је потрошио садашњост. Био бих срећан да је научна фантастика. Нашалост, ово је наша реалност. А ниско падају управо они који омаловажавају дужност коју обављају користећи најприземнији ријечник.

  Заборавих, отпоздрав за „г-дина Приједора“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *