Опозив америчког предсједника Трампа пао по обе тачке

Сенат САД ослободио је предсједника Доналда Трампа оптужби за злоупотребу положаја и опструкцију Конгреса, чиме је окончано суђење у процесу његовог опозива.

четвртак, 6 фебруара, 2020 / 14:01

Сенатори су гласали скоро потпуно према партијској припадности у вези са оптужбом за злоупотребу положаја (52:48) и потпуно према партијској припадности у вези са оптужбом која се тиче опструкције Конгреса (53:47), преноси Глас Америке.

Они су гласали у четири сата поподне по локалном времену и то је последња улога коју је требало да обаве као поротници у двонедељном суђењу које је одржано након што је Представнички дом 18. децембра усвојио двије тачке оптужнице против предсједника Трампа.

Једини сенатор који није гласао уз своје партијске колеге, у вези са оптужбом за злоупотребу положаја, био је Мит Ромни, републиканац из Јуте, бивши гувернер Масачусетса и предсједнички кандидат Републиканске станке 2012. године.

Да би Трамп био смијењен, требало је да га прогласе кривим двије трећине од сто чланова Сената.

„Смјењивање предсједника због тога што је користио уставом дата овлашћења, која су раније користили и републикански и демократски предсједници, представљало би опасан преседан и насиље над подјелом власти коју прописује устав. Заправо, то би значило да је предсједник подређен Конгресу… Ово је редак историјски моменат за чланове Сената који је само два пута до сада, у 232 године дугој историји, одлучивао о смјени предсједника. Треба да будемо јако опрезни и пазимо да опозив не постане редовни одраз политичких разлика међу нама”, казао је републикански сенатор Џон Корнин прије гласања.

Предсједник није поменуо процес опозива – импичмент – у свом говору о стању нације у уторак увече. Међутим, раније је константно критиковао цијели процес као „лов на вјештице” и тврдио да није урадио ништа погрешно, преноси Танјуг.

Резолуцијом о опозиву која је усвојена у Представничком дому, Трамп се терети да је злоупотријебио положај јер је захтијевао од предсједника Украјине Володимира Зеленског да се обавеже да ће покренути истраге о демократи и потенцијалном противкандидату Џоу Бајдену и његовом сину Хантеру. Истовремено, Трамп је зауставио исплату војне помоћи од 391 милион долара намијењене Украјини.

Друга тачка резолуције је опструкција Конгреса. Наводи се да је Трамп ометао конгресне истраге тако што је наредио члановима своје администрације да не свједоче и не достављају документа конгресним одборима који су водили истрагу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *