Опозициона петорка: Заједно на изборе, позив СДС-у да се придружи

Како су и најавили, данас су се у Бањој Луци састали лидери пет политичких партија и саопштили да на наредне изборе излате у коалицији.

понедељак, 4 марта, 2013 / 15:06

Лидери Партије демократског прогреса /ПДП/, Демократске партије /ДП/, Народне демократске странке /НДС/, Српске радикалне странке /СРС/ Републике Српске и Нове социјалистичка партије /НСП/ одлучили су данас да ће заједнички изаћи на изборе 2014.године, како би, како кажу, промијенили актуелну власт због тешке економске ситуације и неравномјерног развоја Српске.

Предсједник ПДП-а Младен Иванић сматра да је стање у Републици Српској изузетно тешко, те да је прилив средстава у Буџет Српске веома лош.

"Посебно је тешко стање у источном дијелу Републике Српске, али је и у западном дијелу Српске стање алармантно", рекао је Иванић новинарима у Бањалуци након састанка са осталим лидерима странака новоформираног блока.

Он је додао да ће овај блок странака позвати и СДС да заједнички изађу на изборе, наводећи да је о данашњем састанку обавијестио и предсједника СДС-а Младена Босића.

Предсједник ДП-а Драган Чавић сматра да јак политички блок на изборима 2014. године може промијенити актуелну власт демократским путем.

"Имамо јасне ставове о кризи у Републици Српској, а позваћемо и СДС да се придружи овом блоку", рекао је Чавић.

Предсједник СРС Републике Српске Миланко Михајлица потврдио је да ће овај блок позвати и СДС како би на наредне изборе изашли са заједничким кандидатима на свим нивоима.

Предсједник НСП-а Здравко Крсмановић сматра да је потребно промијенити Изборни закон, који би омогућио ванредне изборе у Републици Српској.

"Они који су Републику Српску довели у овакво стање не могу нас извући из кризе, а промјена власти је демократске чин", додао је Крсмановић.

Baсић: Имају три циља

Окупљање опозиције у Републици Српској има само три циља. Први је да се ПДП одужи страним савјетницима, који су му наложили излазак из коалиције са СНСД-ом. Други је да Младен Иванић буде кандидат, и по могућности прође у Предсједништво БиХ чиме би Предсједништво имало "новог Комшића" или "три Комшића", овисно о томе како ће се завршити политичко изигравање Хрвата у Федерацији. И трећи је да се у "сарајевску опозицију" увуче СДС и тако дефинитивно уништи као српска национална странка а постане дио лего-комбинаторике за унитаризацију БиХ.

Састанак код Иванића, у суштини три небитне партије, покушај је да се опозиција докопа ваздуха. Јер је низом посљедњих догађаја потпуно потопљена. Крах синдикалних протеста, реално прихватање смањења плата и тиме чињенице о утицају екстерне кризе, те безболна промјена владе, избацили су опозицију из игре. Јавност не разумије нити се слаже са опозицијом у њеној свеопштој пропаганди о потпуној пропасти и "криминалном режиму".

Та активност опозиције, као и многих ситних медијских болесника, мотивисана је искључиво личном жељом за "асталом и пиједесталом" а не било каквим политичким програмом, заштитом Републике Српске и српским националним интересом.0 КОМЕНТАРА

 1. Ako ovaj slinavi Bosić i ovaj put počne nešto da izmotava i mudruje, oklijevajući da se priključi rušenju režima, to je dokaz da nije ništa drugo nego Voždov potrčko. Pun mi je k***c vise njegove lazne odmjerenosti. Ili se prikljuci ili idi zajedno sa laktaškim voždom. Nema vise vremena za izmotavanje, pa ko živ ko Radišić B-).

  Živio bivši i budući predsjednik Čava sa Lauša.

 2. Ovo je odlicna stvar.
  Ali mi je paznju privukao ovaj Vasicev komentar „tri Komsica“ i sl. Pa moze li iko normalan da povjeruje u patriotizam Rajka Vasica i njegovog sefa. Pa ko drzi HDZ u Vladi RS-a a da pri tom ta partija nema nijednog poslanika. Ko hoce SDA da sad uvede u vladu iako su ih izbacili iz „sestorke“. Ko ravaljuje dejtonski sporazum i zalaze se za treci entitet zajedno sa Covicem??? Opozicija ili Dodik?

 3. Реално, не спаја њих жеља за промјеном власти, него озбиљна пријетња да нико од њих (осим ПДП-а) не пријеђе цензус. Какав Михајлица, какви бакрачи… НДС… Смијешно. Једина шанса да глуме иоле неки фактор је уједињење. А на шта ће личити таква једна папазјанија не желим ни мислити. Искрено им желим разлаз и изборни потоп.

  Овакав пакет СДС-у уопште није потребан. Ако Босић буде имао храбрости да СДС изађе са властитом листом, одуваће ову квазиопозицију и коначно поставити ствари како треба. А онда, кад се види ко је, и колики је ко, разговарати о власти. Доста је више глумљења политике са комби партијама чија је једина политика „језичак на ваги“.

 4. To da ce SDS sam nekoga da oduva mozete vec sad zaboraviti, pogotovo ako Bosic bude vodio glavnu rijec. S druge strane i SDS kao i SNSD nije jedinstven. Imate filijalu na Palama, Bijeljini, Doboju i Banja Luci. SNSD se drzi za rad licnih interesa i znaju da ne smiju ni na kakve izbore ako ne glujme jedinstvenost. Ako uz to kupe neku filijalu SDS-a, pomoc nekog treceg koalicionog bloka moze biti veoma bitna.

 5. Не могу вјеровати на шта ће се свести њихово најављивано прољеће. Значи народе ко вас јебе важније нам је сигурно мјесто у парламенту од јесени идуће године.
  Питам вас шта ће остати, чиме ћете управљати кад нам распродају ове године енергетске ресурсе?
  Нови људи јаки и неукаљани требају Српској, а не гомила политичара која се мијења на власти и опозицији од рата до данас.
  У комплетном саопшењу кажу да већ имају људе за све позиције.
  Питам ја вас гдје је програм, ваљда се прича прво о програму па онда о наступу.
  Стварно треба покрет организовати као у Италији, ни за власт ни за парламентарну опозицију него за себе кроз покрет.
  Народ грца у биједи, дугови на све стране а они се спремају да нам као помогну за двије године кад направе владу од десет партија.
  Имамо ми праве вође који имају памет и муда и ви их Фронталовци знате, треба их подржати или се прикључити, друге нема ако хоћете радикалне промјене.

 6. Мало чудно. Оставили мјеста само за напрдњаке, заборављајући да ће она напрдњачка фукара у Србији до 2014. бити ружна прошлост.

  Чудно је да не зову екологе и Покрет за Херцеговину. Или је њих Вукотић узео под своје?

 7. Joseph, 04.03.2013. 20:09:51
  СДС нема снагу да сам порази актуелну власт,из разлога што су они (СДС)
  својом катастрофалном политиком и довели СНСД на власт! Оно што је занимљиво у цијелој овој причи око избора да власт и опозиција само мијењају улоге а суштинске промјене нема свих ових година од када се одржавају слободни и демократски избори!
  Проблеми су огромни,сиромаштво,корупција,непотизам (партије су постале највећи заводи за запошљавање), спрега тајкуна и политичара који чине уједињене монополе РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ на штету народа и државе,неповјерење народа у институције…
  Ја мислим да опозиција има шансу само са новим ликовима који немају мрљу у својој каријери,под условом да су спремни направити реформе у правосуђу,здравству,економској политици…. Уједињена опозиција има шансу да нешто направи на изборима само са добрим програмима,то не смије да буде коалиција која само жели да заузме фотеље актуелне власти,већ коалиција која жели,хоће и може да направи суштинске промјене! Доста је овом напаћеном народу шупље приче,нама требају људи који се не служе демагогијом и лажима да би дошли и остали дуго на власти!

 8. elep81, 05.03.2013. 12:09:39

  Политичке странке, као организоване политичке групе, укључујући и СДС и СНСД и све остале на овом подручју, не служе за провођење својих програма, већ представљају механизме остваривања личних интереса. Док могу служити сврси личног интереса оног ко се бави политиком, или групе оних, дотле ће бити и популарне. Промијенити странку, прећи у странку потпуно супротног програма, у таквим условима, не представља никакво чудо.

  Иста ситуација се овде понавља већ дуже времена. Најокорјелији комунисти су постали ватрени националисти, и искористили СДС у ратном периоду да дођу до моћи. Исти ти људи су касније лако промијенили дрес и дошли у СНСД. Исти нељуди већ годинама… Јер је лични интерес светиња. И тај систем вриједности прихватају, нажалост, најшири слојеви народа.
  Није битна странка, она је промењива категорија, битни су људи. Одн нељуди.

  СДС је једина странка која је настала из националног покрета, коју је међународна заједница сатанизовала, прогонила, затварала јој вође, па ипак, ево је и данас постоји и представља итекако релевантан фактор. Ојачала је након периода кад су је напуштали сви који су мислили искључиво на себе.
  Без Додика и круга око њега нема СНСД-а. Без Иванића и круга око њега, нема ни ПДП-а. Без Чавића нема ни ДП-а. Те партије су само механизми за остваривање интереса уског круга. Али ко год био на челу, биће СДС-а. То је разлика.