Опозиција: Власт бјежи од Закона о полицији

Опозиција у Народној скупштини Републике Српске упозорила је данас да је прекршен скупштински пословник, јер није планирана расправа о Закону о полицији и унутрашњим пословима у Српској, који је предсједник Српске Милорад Додик вратио у парламент на поновно одлучивање. Шеф Клуба посланика СДС-а Вукота Говедарица упитао је колеге из владајуће већине зашто бјеже од расправе […]

среда, 2 марта, 2016 / 14:30

Опозиција у Народној скупштини Републике Српске упозорила је данас да је прекршен скупштински пословник, јер није планирана расправа о Закону о полицији и унутрашњим пословима у Српској, који је предсједник Српске Милорад Додик вратио у парламент на поновно одлучивање.

Шеф Клуба посланика СДС-а Вукота Говедарица упитао је колеге из владајуће већине зашто бјеже од расправе о овом закону, који је измјењен у односу на првобитно предложени и усвојени у парламенту.

Додик није потписао указ о проглашењу овог закона, на који су, на заједничкој сједници Народне скупштине и Вијећа народа Републике Српске усвојени амандмани Клуба Бошњака о националној заступљености у МУП-у Републике Српске по попису из 1991.године.

Српски представници власти сматрају ту одредбу неприхватљивом, док из бошњачког клуба наглашавају да ће тражити оцјену уставности, ако се закон поново усвоји без одреднице о попису из 1991.

Током расправе о дневном реду данашње редовне сједнице, којим је планирано поновно гласање о овом закону, али без претходне расправе, опозиционари су затражили Додиково образложење зашто није потписао закон, који је власт бранила, тврдећи да је добар за Републику Српску и у складу с Уставом, што је тврдио и ресорни министар Драган Лукач.

Посланик НДП-а Драган Чавић је рекао да се о свему што је на дневном реду мора водити расправа, посебно јер закон није у идентичном тексту, какав је био током прве расправе.

Закон је промијењен, додао је он подсјетивши да су усвојени амандмани Клуба Бошњака на овај закон који говоре да се приликом запошљавања у полицији Републике Српске примјењује посљедњи попис из 1991.

Предсједник НС Републике Српске Недељко Чубриловић је међутим потврдио да је на колегијуму речено да Народна скупштина Републике Српске поново гласа о овом закону, али да претходно није планирана расправа о спорном закону.

Међутим, гласовима владајуће већине одлучено је да се о закону само гласа, док расправе неће бити.