Опозиција тражи одговорност због еколошке катастрофе са пираленом у Инцелу

Пожар канцерогеног уља пирален у бившем социјалистичком творником гиганту Инцел је можда угашен, али еколошка политика је постала главна политичка критика у Бањој Луци овог љета, па доносимо ставове ПДП и СДС.

понедељак, 5 августа, 2019 / 13:33

„Ситуација је ванредна и коначно је вријеме за вандредну сједницу Скупштине града поводом загађења канцерогеним уљем пирален. Тражимо да сједница буде транспарентна, да се обезбиједи квалитетан ТВ пренос, да се омогући присуство представника невладиног сектора који се баве заштитом животне средине, те да се извјештаји о присуству пиралена у Бањалуци ставе на интернет страницу Градске управе. Такође, захтјевамо да се формира тијело које ће вршити надзор над рјешавањем ове еколошке катастрофе и да у то тијело уђе минимално један представвник опозиције и два представника НВО сектора“, рекао је потпредсједник ГрО ПДП-а Бањалука Саша Чекрлија подсјетивши да два и по мјесеца након што је ПДП тражио ванредну сједницу Скупштине града Бањалука не надзире рјешење овог проблема.

Чекрлија је затрашио и израду мапе на којој би биле означене све локације гдје постоји затрованост земљишта пираленом:

„Када се праве мапе шта се гради у Бањалуци, ресурси се не штеде, па на таквим мапама имамо, између осталог, и седамнаест страница фотографију једног човјека“, рекао је Чекрлија и додао да ПДП ставља све своје расположиве капацитете у рјешавање овог проблема.

Предсједница Форума жена ПДП-а Бањалука Дијана Јешић поставила је питање градоначелнику како жели да буде запамћен: као неко ко бјежи од стварних проблема или неко ко ће ријешити еколошку катастрофу данашњице у Бањалуци?

Она је истакла да је вријеме да се ствари почну називати правим именом, па умјесто покушаја умањења проблема називајући случај „афера пирален“, треба јасно рећи да се ради о еколошкој катастрофи која је задесила Бањалуку.

Јешићева је поставила питање када ће радници из „Инцела“ бити прегледани, које мјере ће бити предузете у случају потребе за лијечењем, како ће бити обезбијеђена средства и, уколико ни ватрогасци који су гасили мартовски пожар још нису прегледани, када ће на ред доћи људи захваћени поплавама до којих је могло доћи загађено земљиште, те они из насеља гдје је то земљиште под окриљем ноћи измјештано.

СДС: Град није послао инспекцију, ни ватрогасце на ванредни љекарски преглед

Градске власти у саопштењу које очигледно има задатак да скине одговорност са очигледних  пропуста, нису демантовали податак да су радници последњи пут били на систематском прегледу у фебруару 2018. године иако постоји обавеза редовног систематског прегледа сваке године – истакао је доц. др Слободан Станић, члан Сектора за здравство у Социјално-економском савјету СДС-а реагујући на саопштење Градске управе Бања Лука.

Станић је истакао да у оваквим случајевима редовни систематски преглед ватрогасаца није довољан већ је потребан специјалистички преглед због излагања продуктима горења пиралена.

„Контрола ваздуха коју нисте урадили би показала да ли је и колико било продуката горења пираленом. Неко је намјерно избјегао контролу ваздуха која би најпрецизније показала о каквој опасности се ради“ – истакао је Слободан Станић.

Станић каже да би било нормално и логично да су градске и републичке власти већ након првог пожара, 7. марта 2019. послале инспекцијске органе да остваре надзор над цијелом пословном зоном Инцел и да би тиме предуприједиле појаву другог пожара.

 „Требало је обавијестити грађане који живе и раде у ужем и ширем рејону од Инцела да напусте простор. У бившој држави била би упозорена шира јавност давањем звучног сигнала за хемијску опасност.“ – казао је Станић.

„Градоначелник који је изјавио да ће проблем трајати годинама сада покушава цијелу причу минимализовати. Истрајаћемо на утврђивању пуне одговорности надлежних у наредном периоду“ – рекао је Станић.

Станић каже да о потенцијалним опасностима од контаминације хемијским супстанцама у случају пожара најбоље говори податак да је након 11. септембра у Америци и поред најбоље опреме скоро 200 ватрогасаца умрло од последица излагања. „Надлежним у Градској управи ни то није довољан аларм због којег би схватили потенцијалне опасности за људе који су били изложени у пословној зони Инцел. Ми желимо да предуприједимо сличне исходе пружањем максималне здравствене заштите људима који су пожртвовано радили свој посао“ – закључио је Станић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *