Опозиција не прихвата црногорски/српски, босански…

Црногорска опозиција саопштила је данас да приједлог Демократске партије социјалиста да се наставни предмет који изучава језик назове црногорски/српски, босански, хрватски језик и књижевност, не обезбјеђује неопходну равноправност српског са црногорским језиком. Тако назив језика који ће се изучавати у црногорским школама и даље остаје Гордијев чвор , а једна од последица биће неизгласавање изборног […]

уторак, 6 септембра, 2011 / 19:49

Црногорска опозиција саопштила је данас да приједлог Демократске партије социјалиста да се наставни предмет који изучава језик назове црногорски/српски, босански, хрватски језик и књижевност, не обезбјеђује неопходну равноправност српског са црногорским језиком.

Тако назив језика који ће се изучавати у црногорским школама и даље остаје Гордијев чвор , а једна од последица биће неизгласавање изборног закона, чије је усвајање услов за добијање датума преговора и наставак евроинтеграција Црне Горе.

Лидери Социјалистичке народне партије (СНП), Нове српске демократије (НОВА) и Покрета за промене (ПЗП) – Срђан Милић, Андрија Мандић и Небојша Медојевић навели су у заједничком саопштењу да их је премијер Игор Лукшић информисао да је ДПС одбило заједнички опозициони предлог да се наставни предмет назове матерњи језик и књижевност.

Челници опозиције су навели да их је Лукшић упознао и са приједлогом ДПС да се наставни предмет назове црногорски/српски, босански, хрватски језик и књижевност.

Тај предлог, по оцјени СНП, НОВЕ и ПЗП не обезбјеђује неопходну равноправност српског са црногорским језиком, већ се и даље инсистира, из познатих разлога, на подјелама, у овом случају на језик првог и језике другог реда , истиче се у саопштењу.