Опоравак долази из Азије

Година која је скоро иза нас, била је прилично тешка за креаторе економске и монетарне политике, и нешто лакша за инвеститоре. Кад је постало јасно да свјетска економија избјегла ‘Армагедон’, или је бар одложен на неко вријеме, инвеститори су се поново укључили у трку са ризиком. 2010. година обећава много више изазова и узбуђења за […]

понедељак, децембар 21, 2009 / 13:53

Година која је скоро иза нас, била је прилично тешка за креаторе економске и монетарне политике, и нешто лакша за инвеститоре.

Кад је постало јасно да свјетска економија избјегла ‘Армагедон’, или је бар одложен на неко вријеме, инвеститори су се поново укључили у трку са ризиком. 2010. година обећава много више изазова и узбуђења за инвеститоре. Ипак, они који званично одлучују о економској и монетарној политици имаће пуне руке посла.

Свјетске Централне банке и Владе биће у процјепу између потребе за спровођење акција које подржавају економски опоравак с једне стране, и осигурања од тржишних, цјеновних поремећаја, познатијих као ‘цјеновни балон’ са друге стране. У суштини, многи економски аналитичари вјерују да ће економски опоравак током наредне године бити одржив, али да ће његов темпо варирати, нарочито на почетку године.

Сматра се да би свјетска привреда у наредној години требала да се опорави предвођена највише развојем азијских привреда, с тим да се највише очекује од Кине и Индије. Очекивања су оправдана, јер заједничко за ове двије земље је снажан раст индустиjске производње забиљежен у протеклој седмици. Индијска индустријска производња порасла је у октобру за 10,3 одсто у односу на исто раздобље прошле годнине, док је кинеска индустријска производња на годишњем нивоу порасла за 19,2 одсто.

ОПЕК се нада расту потражње за нафтом

Челници Организације земаља-извозница нафте (ОПЕК) објавили су своју прогнозу о благом расту тражње за нафтом у свијету у сљедећој години на основу већ споменутих добрих резултата из Кине.

Кувајтски министар за нафту Ахмед ал-Абдулах ал-Сабах изјавио је да ОПЕК на самиту наредне недјеље вјероватно неће промијенити ниво производње. Иначе, ова организација обезбјеђује око 35 одсто укупне нафте у свијету.

У протеклој седмици покренуто је рјешавање проблема званог "презадужени Дубаији". Комшија од којег се највише очекивало, Абу Даби, објавио је да ће осигурати помоћ Дубаију са 10 милијарди долара. Централна банка Уједињених Арапских Емирата је обећала помоћи финансијском сектору овог презадуженог емирата, док Кувајт нуди помоћ “Дубаји Ворлду”, државној инвестиционој компанији из Дубаија.

Изненађења године: Аустралијски и новозеландски долар

Валутна тржишта донијела су многа изненађења током 2009. године. Тако су најзапаженије промјене забиљежили аустралијски и новозеландски долар. Посматрано у односу на почетак године и у односу на јединствену европску валуту забиљежили су раст од 19,73%, 16,18% респективно. Значајан раст у односу на евро достигли су и норвешка круна са 12,14%, шведска круна 6,24% и канадски долар 8,56%.

Најликвиднија свјетска валута, амерички долар, пао је у односу на све важније валуте, осим у односу на јапански јен (+0,77). Швајцарски франак највећи раст постигао је у односу на јапански јен са 8,80%, док је навећи пад имао у односу на аустралијски долар са -16,48%. Слично, британска фунта највише је порасла према јапнском јену са 5,37%, а пала према аустралијском долару за -19,6%.


АУРЕУС тим за Фронтал.РСОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *