Опет Швајцарци и референдум: Увести квоте на усељавање, или не?

Швајцарска влада позвала је гласаче да одбаце квоте за имигранте из земаља Европске уније на референдуму који је планиран за 9. фебруар. Влада Швајцарске упозорава да би тај план нашкодио економији и затегао односе са 28-чланим блоком. "Одобравање такве иницијативе угрозило би давно успостављене билатералне односе са ЕУ", рекао је швајцарски министар спољних послова Дидије […]

уторак, 26 новембра, 2013 / 12:36

Швајцарска влада позвала је гласаче да одбаце квоте за имигранте из земаља Европске уније на референдуму који је планиран за 9. фебруар.

Влада Швајцарске упозорава да би тај план нашкодио економији и затегао односе са 28-чланим блоком.

"Одобравање такве иницијативе угрозило би давно успостављене билатералне односе са ЕУ", рекао је швајцарски министар спољних послова Дидије Буркхалтер на конференцији за штампу, пренио је Ројтерс.

Имиграција је горуће питање у Швајцарској, гдје десничарска Швајцарска народна партија (СВП) одавно сматра да је због прилива странаца у ту земљу дошло до пораста криминала, повећања закупнина и преоптерећења јавног превоза.

Иницијатива СВП "против масовне имиграције" има за циљ измјену устава и одређивање годишњих квота за додјељивање дозвола странцима у Швајцарској, гдје стопа незапослености износи тек нешто више од три одсто, у поређењу са 12 одсто у еврозони.

Швајцарски министар економије Јохан Шнајдер-Аман оцијенио је да би, уколико се та иницијатива усвоји, швајцарским привредницима било тешко да дођу до потребног особља и суочили би се са новим препрекама у извозу својих производа на тржиште ЕУ.

Иако неутрална Швајцарска није чланица ЕУ, њена имиграциона политика је базирана на слободном кретању људи преко граница Уније и дозвољавању да ограничен број људи који нису држављани Уније уђу у земљу, наводи британска агенција.

Број странаца из земаља ЕУ који живе у Швајцарској порастао је на 4,6 одсто на годишњем нивоу и у августу је износио 1,23 милиона, показују подаци Швајцарске федералне миграционе службе.

Швајцарски систем директне демократије, који омогућава да се годишње одрже четири национална референдума, значи да би се гњев народа тамо лакше могао превести у снажну акцију него у многим земљама ЕУ, гдје су антиимигрантски ставови, такође, у порасту.

СВП је 2009. године организовала успјешну кампању за референдум о забрани изградње нових минарета у Швајцарској, али Швајцарци, с друге стране, имају историју гласања против приједлога за које сматрају да би могли да угрозе успјех економије или конкурентност земље.Оставите одговор