Опет: Шта има да се пита неки тамо Мајкл Скенлан о путевима и мостовима у Брчком?

Супервизор за Брчко дистрикт Мајкл Сканлан присуствовао је данас састанку званичника Брчко дистрикта и представника јавних предузећа "Ауто-цесте Федерације БиХ" и "Ауто-путеви Републике Српске" на којем се разговарало о будућој траси мреже ауто-путева која ће пролазити кроз дистрикт.

петак, 4 фебруара, 2022 / 15:44

Фронтал.РС је писао већ управо на ову тему, али очигледно да колонијални господари не желе прихватити да се времена мијењају и да је овакво уплитање страних држављана, поготово уз "вријеме истиче" поруке, једно нецивилизацијско понашање.

Поготово, ако у обзир узмемо да Кристијан Шмит није изабран у Савјету безбједности УН, тако ни супервизор за Брчко нема никакав легитимитет, као што нема ни поштења ни логике, да се било ко из иностранства уплиће у трасе наших аутопутева.

Но, вијест о томе да је ОХР имао нешто да каже о инфраструктурним пројектима, наставља се овако:

"Супервизор је поздравио ангажман свих учесника и још једном истакао како је важно да власти Брчко дистрикта овог мјесеца донесу одлуку о овом питању, како би се могло започети са реализацијом овог пројекта од суштинског значаја", саопштено је из ОХР-а.

У саопштењу се додаје да ће искориштавање стратешког економског положаја Брчког за креирање вишемодалног транспортног чворишта – са спојницом ауто-путева, реконструкцијом постојећег моста те модернизацијом луке уз побољшан жељезнички и цестовни приступ претворити дистрикт у приоритетну дестинацију за улагања повезану са тржиштима земаља ЕУ и западног Балкана.

Да би се ово реализовало, истиче се у саопштењу, морају се остварити све три компоненте, а добра вијест је да су у току активности на модернизацији луке.

Што се друге двије компоненте тиче, овог мјесеца би требало да буду донесене коначне одлуке које ће омогућити реализацију ових пројеката.

"Доношење одлуке о траси мреже ауто-путева кроз Брчко дистрикт је у надлежности власти дистрикта", напомиње се у саопштењу.

Одлука о споразуму између БиХ и Хрватске о реконструкцији моста Гуња-Брчко, који је већ усаглашен и парафиран, у надлежности је Савјета министара БиХ.

"Вријеме истиче", упозоравају из ОХР-а.

Супервизор се у четвртак састао са шефовима посланичких клубова странака СНСД, ДЕМОС, ХДЗ БиХ и СДА и са њима разговарао о усвајању закона о државној служби, на прољеће ове године.

У наредним седмицама супервизор ће се, како се наводи, састати са свим посланичким клубовима и независним посланицима са којима ће разговарати о овој теми.

Успостављање вишемодалног прометног чворишта и увођење реорганизоване, одговорне државне службе окренуте ка пружању задовољавајућих услуга, обезбиједиће да дистрикт не буде само примјер међуетничког суживота, него и примјер доброг управљања и просперитета, истиче се у саопштењу.

Наравно, смисао оснивања Дистрикта Брчко је да дијели Републику Српску на два дијела, а не ове бајке. Прим. Фронтал.РС.