Опера и багери озваничили почетак градње Каменграда

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Вишеграду на церемонији почетка изградње Андрићграда да је будући каменград, чији је аутор Емир Кустурица, пројекат успјеха којим РС жели да се одужи грандиозном животном и књижевном дјелу нашег нобеловца Иве Андрића. "Ово је пројекат ентузијазма, љубави и вјере у бољу будућност који ћемо сигурно успјешно […]

уторак, 28 јуна, 2011 / 17:29

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Вишеграду на церемонији почетка изградње Андрићграда да је будући каменград, чији је аутор Емир Кустурица, пројекат успјеха којим РС жели да се одужи грандиозном животном и књижевном дјелу нашег нобеловца Иве Андрића.

"Ово је пројекат ентузијазма, љубави и вјере у бољу будућност који ћемо сигурно успјешно реализовати захваљујући, између осталог, разумијевању и подршци генијалног Емира Кустурице", рекао је Додик.

Он је нагласио да је поносан јер се и данас увјерио да у Вишеграду нико није против овог историјског пројекта, веома захтјевног за реализацију.
Према Додиковим ријечима, на изградњи Андрићграда већ у самом почетку биће ангажовано неколико стотина радника са овог подручја.

"Волио бих да једног дана на великом платну гледам филм `На Дрини ћуприја` којег ће према ремек дјелу нобеловца Иве Андрића режирати славни Емир Кустурица", рекао је Додик праћен аплаузом присутних грађана и гостију.

Почетак изградње Андрићграда симболично су озваничили хор и симфонијски оркестар Радио телевизије Србије који су извели дијелове опере "Кармина Бурана", уз пратњу звукова грађевинских машина којима су започети земљани радови на локалитету будућег каменграда.

Пројекат изградње града у камену ће се реализовати по идеји Кустурице и то на ушћу ријеке Рзаве у Дрину, недалеко од моста Мехмед – паше Соколовића у Вишеграду.

Град у камену простираће се на површини од 17 хиљада квадрата.

У граду ће бити лоцирани зграда градске скупштине, позоришта, музеја, библиотеке, спомен кућа нобеловца Иве Андрића, по коме град носи назив, као и други пратећи објекти, хотели, занатске радње, дућани…

Српски режеисер Емир Кустрица изјавио је да Андрићград у Вишеграду треба да пацификује и врати вријеме краја средњег и почетка новог вијека када ренесанса на овим просторима, због отоманске империје, није могла доћи до изражаја.

Кустурица је навео да би Андрићград требало да ту идеју из литературе врати у реалност и истиче да изградња града од камена представља једна од најзначајнијих догађаја у новијој историји.

"Андрићград ће представљати традицију и историјско искуство – грађевинском и симболичном дијагоналом која ће, као на филмској траци, везивати предотомански, отомански, аустријски и неокласистички период почетком 19. вијека", појаснио је Кустурица.

Он сматра да ће се актуелни недостатак бриге о Иви Андрићу кроз његову литературу вратити у зидине града од камена у коме ће, како каже, заувијек становати његов дух.

Кустрица ће бити највећи финансијски носилац пројекта, а дио новца обезбиједиће влада РС. Општина Вишеград ће обезбиједити локацију и инфраструктуру. Изградња "Андрићевог града" коштаће између 20 и 25 милиона конвертибилних марака.

Изградња "Каменграда", како га још зову, биће изграђена и за потребе снимања филма у режији Емира Кустурице "На Дрини ћуприја", према роману нобеловца Иве Андрића.

Током изградње биће ангажовано око двије хиљаде радника, а то ће бити и један од највећих подухвата на овом простору.0 КОМЕНТАРА

  1. Џомбић рече за Кустурицу да је све што је дотакао довео до краја. Шта би тек Кустурица могао рећи за Џомбића и његовог ментора?
    Јел оно Куста мислио да ће градити џамију кад је рекао да ће с лијеве стране бити грађевина из времена отоманске империје?Ако Слобо добије посао на тендеру и џамија испуца ко аутопут и сруши се,биће опет прича да Срби руше вјерске објекте.Ал добро,ко изгради,има право и да сруши.:P:P:P

  2. Stvarno muslimani, paćenici, vas ko gladno kuče nemožeš sikterisati..šta li vas dovodi na naše portale, naročito ovdje gdje se piše o srpskim nacionalnim stvarima, možete se vi uključiti tamo na soroševski blee92 sa njima možda i pronađete zajedničku, ovdje koliko i sami vidite nemate šta da tražite! Možete čitati, niko vam to ne brani, ali to što pišete a nemate pojma o čemu to je za kliniku jagomir!
    Ako imate i minimum civilizovanog ponašanja sklonićete se sami da vas mi ne uklanjamo, a vi ste izgleda zaboravili kako Bata bije!?
    ajd sad išš..razguli zulke, rikse, keba, kurac, palac..