ОПЕК: приход већи него икад

ЛОНДОН – Чланице Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) би ове године први пут могле да остваре приход од билион долара, у случају да цијена нафте остане изнад 100 долара за барел, процијенили су експерти Међународне агенције за енергетику (ИЕА). Лондонски „Фајненшел тајмс” пренио је изјаву водећег економисте ИЕА Фатиха Бирола да ће количина нафте коју […]

среда, март 30, 2011 / 20:00

ЛОНДОН – Чланице Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) би ове године први пут могле да остваре приход од билион долара, у случају да цијена нафте остане изнад 100 долара за барел, процијенили су експерти Међународне агенције за енергетику (ИЕА).

Лондонски „Фајненшел тајмс” пренио је изјаву водећег економисте ИЕА Фатиха Бирола да ће количина нафте коју ће ОПЕК извести ове године бити тек нешто мање него 2008, када је картел остварио приход од 990 милијарди долара.
Уз просјечну цијену нафте од 100 долара за барел у овој години, ОПЕК би, међутим, могао да обезбједи рекордан приход.
Свјетске цијене нафте расту последњих мјесеци као посљедица политичких немира на Блиском истоку и у сјеверној Африци. Већина земаља чланица ОПЕК нафтодоларе усмјерава у повећање социјалних давања, у покушају да предуприједе раст незадовољства становништва. Саудијска Арабија ће тако само 2011. године за социјална давања издвојити 35 милијарди долара.
Сем тога, како сматра Бирол, Русија ће такође бити на добитку од повећања цијена нафте. Он оцјењује да ће уз просјечну цијену нафте од 100 долара за барел у 2011. години, Русија увећати приходе од извоза за 100 милијарди долара, на 350 милијарди, што је еквивалентно 21 проценту бруто домаће производње земље.
У свјетској производњи нафте ОПЕК, који обједињује велике извознике као што су Саудијска Арабија, Венецуела, Алжир, Иран и Кувајт, учествује са 40 процената.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *