Опарење: Радончић за акцизе, хоће ли пресудити

Неколико дана након што је пети пут усвојен закон о акцизама у Савјету министара БиХ и СББ је ријешио дилему. Након што су првобитино рекли да неће подржати закон, ипак су се предомислили.

уторак, новембар 28, 2017 / 20:38

Лидер партије каже да је пресудило оно што се нашло у новом приједлогу, тачније транспаретност трошења новца, на чему је каже СББ-е и инсистирао.

“Мислим да ће се на овај начин избјећи чувена прича како је, гдје и на који начин утрошено осам милијарди КМ, умјесто у цестоградњу као развојну грану завршавале и у крпљењу буџетских рупа”, рекао је предсједник СББ-а Фахрудин Радончић.

Након што је СББ најавио подршку новом приједлогу закона о акцизама, почело је пребројавање у БХ парламенту. Заједно са СНСД, ХДЗ-ом и СДА има сигурних 21 глас, а хоће ли то и бити довољно зависи и од броја присутних у сали.

У сваком случају могао би да пресуди и бивши СДС-ов Ђорђо Крчамар, али и неколико посланика мањих партија. Много новца смо изгубили због неусвајања акциза, поручује предсједник Републике и лидер СНСД-а.

“Ми цијенимо на годишњем нивоу, око да је то око 90 милиона, за РС и за путеве РС и аутопутеве, То је призроковало 730 милион застоја различитих аранжмана за РС у ец у овом тренутку, што говори о томе да је била намјера да се онемогући финансијаски прилив”, рекао је предсједник РС Милорад Додик.

Нисмо и нећемо подржати било какво повећавају акцизе одговарају из СДС-а и поручују да их још нико није убиједио да се поскупљења на крају неће преломити преко леђа грађана. Покушаће да помрсе конце и спријече усвајање новог закона и у надлежним комисијама, које ће се морати изјаснити о новом приједлогу, прије него што он стигне пред посланике.

“Видјећемо ко су папци”, рекао је посланик СДС-а у ПД ПС БиХ.

Савез за промјене се противи увођењу додатних акциза заједно са СДП-ом и ДФ-ом. У независном блоку, који чине некадсњи посланици СДА, прво су рекли да би могли подржати нови приједлог, али данас поручују да неће. Предсједавајућа Борјана Кришто је потврдила да се о акцизма неће говорити сутра, јер оне још нису ни стигле у парламентарну процедуру.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *