Опала му фунта: Асад смијенио председника Владе Сирије

Сиријски предсједник Башар ал Асад отпустио је данас премијера Имада Камиса у вријеме када се земља суочава са озбиљном економском кризом, саопштио је сиријско предсједништво.

петак, 12 јуна, 2020 / 04:37

Предсједник Асад издао је указ којим се премијер Имад Мохамед Диб Камис ослобађа својих функција, наводи се у саопштењу.

На његово мјесто постављен је министар за водене ресурсе Хусеин Арнус који ће водити владу до парламентарних избора предвиђених 19. јула.

Педесетосмогодишњи Камис именован је за премијера у јуну 2016. године, а прије тога је био министар за енергетику.

Отпуштен је у тренутку када се његова влада критикује због начина управљања тешком економском кризом, обиљеженом јаким падом вриједности сиријске фунте.

Сиријска фунта биљежи најгори пад од почетка рата 2011. године што је довело до експлозије инфлације и затварања трговина као и до сада невиђених демонстрацијама у областима под контролом владе.

Ако је садашњи курс 700 сиријских фунти за долар, на паралелном девизном тржишту домаћа валута недавно се мењала по курсу од 3.000 фунти за долар. Прије почетка рата у Сирији 2011. долар је вриједио 48 фунти по фиксном курсу централне банке.

Стручњаци кажу да се губитак вриједности домаће валуте објашњава америчким санкцијама које треба да ступе на снагу средином јуна.

Криза је појачана мјерама рестрикција уведеним због корона вируса, али такође економским потопом сусједног Либана погођеним несташицом долара. Према наводима стручњака Либан је Сирији и њеним пословним људима пружао приступ доларима, кључним за привреду и њен увоз.