Оно што сам Транспаренси не допушта Волфгангу Водаргу, траже од Жељке Цвијановић

Огранак организације Транспаренси интернешнел у државној заједници Српске и Ефбиха (ТИ БиХ) тражи повлачење одређених уредби од стране власти, док ова организација у Њемачкој управо искључује угледног "звиждача" из свог чланства.

уторак, 7 априла, 2020 / 15:43

Овдашњи ТИ, није се изјаснио када је огранак у Њемачкој "замрзнуо" чланство и све фукнције Волфганга Водарга, јер се успротивио мјерама Владе Њемачке. Зато имају против мјера које Жељка Цвијановић доноси на захтјев Драгана Лукача.

Осим издавања прекршајног налога опозицоној политичарки, након чега се СДС буквално ушутио, није било озбиљнијих покушаја власти да ућутка опозицију у критици ван редовних мјера, какве примјењује невезано за епидемију.

Издавање прекршајних налога за писање на блогу Бориславу Радовановићу или хапшење некаквог револуционара из Вајбер групе, спадају у хумористички програм карактеристичан за МУП РС, какав није досегнут још од хапшења играчака и стендап комичара Стефана Благића. То ће све пасти на суду.

Дакле, тешка боза и ефбиховско произвођење донираних вијести из ничега, спадају под крајњу неукост наше полиције када су односи са јавностима у питању. Самим тим и њој на гријех.

Но, крајње је лицемјерно да се као страни агент апелује на власт једне суверене земље да се заштите "звиждачи", док њихова рођена организација у богатој и високо цивилизованој Њемачкој, искључује противвладиног звиждача из чланства. Фронтал.РС механички пресловљава и на српском писму објављује ово саопштење ТИ БиХ, порад свијести читалаца:

ТИ БиХ и звиждачи: Нека буде што ми у Њемачкој не дамо!

Велики број организација које се баве заштитом људских права, укључујући огранке Транспаренцy Интернатионал, потписали су писмо којим позивају власти широм свијета да заштите особе које пријављују злоупотребе или друге неправилности током трајања пандемије Цовид-19. У писму се охрабрују грађани и радници да допринесу одговорности влада и институција у одбрани људских права и слобода тако што ће пријавити неправилности.

Транспаренцy Интернатионал у БиХ (ТИ БиХ) истиче да се је у кризним тренуцима принцип транспарентности у раду институција од виталног значаја за свако друштво. У писму се, међутим, наводи да су глобално у току пандемије већ уочени примјери неправилности и лошег управљања, како у институцијама, тако и у тржишном пословању. Посебно су осјетљиве области као што су капацитети здравственог система, јавне набавке, кршење прописа о здрављу и сигурности на раду, непоштене праксе у тржишној утакмици и расподјели глобалног снабдијевања, те кршење права на приватност.

У писму се изражава забринутост што су у многим земљама због ванредног стања суспендовани парламенти, те што се одлуке могу доносити без јавног надзора, као што је управо случај у Републици Српској. То ствара ризик за злоупотребе, а у таквим околностима је улога звиждача, тј. лица која пријављују корупцију, али и свих оних који на њу указују, укључујући медије, од кључне важности. Они су корективни механизам властима у околностима тешке здравствене кризе, гдје од тога да ли грађани имају праву информацију може зависити и њихово право на живот. Здравствени радници, али и други (трговци, новинари, возачи, комунални радници, итд.) који су први у редовима у борби против пандемије, морају бити заштићени и мора им се дати право, као и свим грађанима, да указују на злоупотребе, корупцију или пријетње по јавно здравство.

ТИ БиХ посебно позива власти у Републици Српској и све јавне функционере у БиХ да не користе репресивна средства против грађана, као што су прописи којима се забрањује и кажњава изазивање панике и јавних немира, већ да позову грађане да подијеле са јавношћу и институцијама све уочене неправилности, злоупотребе и пријетње по јавно здравство. ТИ БиХ подсјећа да је Република Српска донијела Закон о заштити лица која пријављују корупцију, којим се овим лицима гарантује посебна правна заштита, те да не смију бити изложени прогону у случају да се одлуче пријавити корупцију у вези са борбом против пандемије ЦОВИД-19.

ТИ БиХ позива предсједницу Републике Српске да повуче Уредбу са законском снагом о забрани изазивања панике и нереда за вријеме ванредног стања, јер у законодавству постоји довољно основа да се неодговорна лица казне и процесуирају. Одредба којом се забрањује и "онемогућавање и значајније ометање спровођења одлука и мјера државних органа, других институција и организација који врше јавна овлашћења" непрецизна је, прешироко постављена, и може се користити за политички прогон и застрашивање. ТИ БиХ напомиње да Устав Републике Српске предвиђа да предсједница Републике не може обуставити право на слободу изражавања и мишљења, а док траје ванредно стање.