Они се извине и то је то: Трудо коментарисао школску масовну гробницу, пуну индијанске дјеце

Премијер Канаде Џастин Трудо је рекао да проналажење тијела домородачке дјеце није изолован инцидент. Остаци тијела 215 дјеце, од којих су нека имала свега три године, нађени су на мјесту некадашње резиденцијалне школе за домородачку дјецу у канадској покрајини Британска Колумбија.

уторак, 1 јуна, 2021 / 12:29

Домороци су након тога затражили преглед свих бивших школа – институција које су држале децу одузету из породица широм земље.

"Као премијер, згрожен сам срамотном политиком која је отимала домородачку децу из њихових заједница. Нажалост, ово није изузетак или изолован инцидент”, рекао Трудо и додао да се неће крити од тога.

Истакао је да се истина мора признати и да су те школе биле стварност и "трагедија која је постојала овде, у нашој земљи, и ми се морамо томе прилагодити”.

Деца су била ученици индијанске школе Кемлупс (Камлоопс) у покрајини Британска Колумбија, која је радила од 1890. до 1969. године, када ју је канадска влада преузела од Римокатоличке цркве, а затворила ју је 1978. године, наводи Асошијетед прес.

Од краја 19. века до 1970-их више од 150.000 индијанске деце морало је да иде у хришћанске школе које је финансирала држава, у склопу програма асимилације домородачке деце у канадско друштво.

Деца су присилно превођена у хришћанство и нису смела да говоре своје матерње језике.

Многа деца су пребијана и злостављана, а верује се да је умрло до 6.000 ученика.

Канадска влада се 2008. званично извинила и признала да је у тим школама било учесталог физичког и сексуалног злостављања.