ОМВ се повлачи из Хрватске и БиХ

Аустријска нафтна компанија ОМВ намјерава да се повуче из Хрватске и Босне и Херцеговине, у којима држи 91 бензинску пумпу, саопштено је у Бечу. Истичући да тренутно анализира пословање у ове двије земље, ОМВ у саопштењу објашњава да је то један од важних корака у примјени нове стратегије коју је концерн представио у септембру, према […]

уторак, 6 децембра, 2011 / 15:59

Аустријска нафтна компанија ОМВ намјерава да се повуче из Хрватске и Босне и Херцеговине, у којима држи 91 бензинску пумпу, саопштено је у Бечу.

Истичући да тренутно анализира пословање у ове двије земље, ОМВ у саопштењу објашњава да је то један од важних корака у примјени нове стратегије коју је концерн представио у септембру, према којој ће област прераде нафте и маркетинга бити смањена у корист гаса.

ОМВ наводи да ће одлучити о структури свих потенцијално смањених инвестиција у пословном сегменту Прераде и продаје, што би до 2014. могло достићи милијарду евра, а укључује смањење прерађивачких капацитета и продајне имовине.

„ОМВ-ова стратегија је да се фокусира и поједностави портфељ. То укључује постепено приближавање портфеља од Прераде и трговине према истраживању и производњи те Гасу и енергији. У том контексту, крајем новембра ОМВ-ова подружница у Турској већ је продала 52 одсто удјела у кипарском малопродајном предузећу Кибрис тирк петролери“, наводи се у саопштењу.

Хрватска и БиХ “нису оптимално” прикључене на мрежу доставе компаније, због чега се сада анализира продаја сестринских фирми у тим земљама. У наредних пар мјесеци, како се додаје, биће преговарано са потенцијалним заинтересованим странцима, а концерн полази од тога да ће купци наставити да послују са свим постојећим пумпама.

ОМВ је од 1992. присутан у Хрватској, са мрежом која броји 63 бензинске пумпе, и држи удио на тржисту од око 13 одсто. ОМВ Хрватска д.о.о запошљава у свом сједишту у Загребу 70 службеника. У БиХ је овај концерн, који је у дјелимичном власништву државе, присутан од 2001, са 28 бензинских пумпи, а у централи у Сарајеву има 23 службеника.

У БиХ ОМВ држи удио на тржишту од свега осам одсто. Даља напуштања трзишта, како истиче ОМВ, тренутно нису планирана.