Омладински савјет и Унија студената код Рајчевића на савјетовању

Новоизабрани министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић одржао је данас у Министарству консултације са представницима Уније студената Републике Српске и Омладинског савјета Републике Српске.

среда, 19 децембра, 2018 / 16:04

Састанак је одржан у вези са Приједлогом буџета Републике Српске за 2019. годину и Програма економских реформи Републике Српске за период 2019 – 2021. годину.

Састанку су присутвовали и помоћница министра за високо образовање Радмила Пејић и помоћник министра за науку Синиша Марчић.

Тема састанка било је упознавање представника студентских организација са Приједлогом буџета Републике Српске за 2019. годину. Говорило се и о систему обезбјеђивања квалитета високог образовања, о стипендијама, рангирању високошколских установа, циљевима и принципима високог образовања, те о осталим проблемима са којима се сусрећу студенти на високошколским установама и студентским домовима.

Један од стратешких приоритета новог министараства, према ријечима министра Рајчевића, јесте усклађивање сектора високог образовања са потребама тржишта рада у Републици Српској, те развој иновација и истраживање и креирање оквира за развој дигиталне економије.

Помоћница министра за високо образовање Радмила Пејић истакла је да је Влади Републике Српске један од најважнијих приоритета високо образовање.

„У посљедњих 10 година влада је уложила више од 105 милиона марака у изградњу и опремање факултета и домова, те у санацију постојећих, а обезбјеђено је шест милиона марака за изградњу Студентског дома у Лукавици. Посебну пажњу министарство ће и даље посвећивати стипендирању студената који студирају у Републици Српској, у иностранству, подржаваћемо студенте дефицитарних занимања, међународну размјену студената те студентске пројекте“, додала је помоћница.

Помоћник министра за науку Синиша Марчић сматра да високо школство треба да се прилагођава потребама тренутка у којем живимо. Кључна ствар за развој високог образовања је квалитет научно-истраживачког рада на универзитетима. Он је додао да студенту основни приоритет треба да буде знање, које ће усвојити како би био конкурентан.

„Постигли смо сагласност у вези кључних питања у 2019. години – рјешавање ‘горућих’ проблема у високом образовању, по питању унапређења студенског стандарда, а започели смо и разговор о визији високог образовања у будућности. Захваљујем представницима омладинске и студентске популације на квалитетним улазним информацијама на основу којих ће се спроводити политике Владе Републике Српске и Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво“, рекао је министар Рајчевић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *