Омбудсман за дјецу: Школска торба претешка

Омбудсман за дјецу Републике Српске Нада Граховац предложила је Републичком педагошком заводу и Министарству просвјете и културе Републике Српске да, с циљем превентивног дјеловања у заштити здравља ученика, предузму неопходне мјере смањења тежине школске торбе, које угрожавају право дјетета на несметан раст и развој. Из институције Омбудсмана за дјецу наводе да је претешка школска торба, […]

недеља, 16 децембра, 2012 / 09:51

Омбудсман за дјецу Републике Српске Нада Граховац предложила је Републичком педагошком заводу и Министарству просвјете и културе Републике Српске да, с циљем превентивног дјеловања у заштити здравља ученика, предузму неопходне мјере смањења тежине школске торбе, које угрожавају право дјетета на несметан раст и развој.

Из институције Омбудсмана за дјецу наводе да је претешка школска торба, прије свега, пријетња здрављу ученика, те да је истраживање које је провела Међународна асоцијација доктора медицине из Бијељине показало да више од 70 одсто ученика другог разреда у Српској носи торбу преко дозвољене тежине од 10 до 15 одсто тежине ученика, а да тежина школске торбе код више од 10 одсто ученика износи и 15 до 20 одсто њихове тежине.

"Тежина школске торбе је проблем који је препознат у бројним земљама, које различитим мјерама и конкретним акцијама, неки су то питање и законом уредили, превентивно дјелују у заштити здравља ученика", рекла је Срни омбудсман за дјецу Републике Српске Нада Граховац.

Она је истакла да су бројни начини којима се може утицати на смањење тежине школске торбе, те се пита – коме је потребна перница на "три спрата", да ли је велика свеска у функцији бољег образовања, зашто је потребно да је свеска дебелих корица, да ли су ученику на сваком часу из једног предмета потребни и уџбеник и радни лист и граматика, могу ли ученици у школи оставити радне листове, на примјер, или атласе, блокове за ликовно и слично.

Граховчева је додала да, према препорукама Свјетске здравствене организације, тежина школске торбе не би требала бити већа од 10 одсто у односу на тјелесну тежину ученика.

"Из године у годину се повећава обим не само обавезног већ и додатног материјала који ученици свакодневно носе у својим торбама, тако да су присутне и ситуације да основци носе и двоструко већи ‘терет’ од дозвољеног. Дакле, ако је дијете тешко 30 килограма, његова школска торба не би смјела прећи тежину од три килограма", рекла је Граховчева.

Према њеним ријечима, на проблем тешке школске торбе указују и љекари који упозоравају да резултати систематских прегледа ученика у основним школама најчешће упозоравају на проблеме у вези са деформитетом кичме и стопала код дјеце који су, добрим дијелом, уз недовољну физичку активност код дјеце и неправилног држања, проузроковани и тежином школске торбе.

"Данас су готово сви сагласни да тежина коју дјеца носе свакодневно и годинама на леђима, није резултат потреба ни дјеце ни образовног система, већ изостанак осјетљивости за овај проблем и посебно посљедица које оно има на развој дјетета", истакла је Граховчева.0 КОМЕНТАРА

  1. Па сад ће министар просвјете свима купити лаптоп и проблем је ријешен…
    Нема никакве шансе да Антон Касиповић покрене било шта, а да то није одобрио газда Ланака… тј. да Ланако не зарађује на томе…