Олуја се надвила над Блиским истоком

У Каиру опозиција је и даље на улици, а власт је, према оцјени коментатора Би-Би-Сија, изгледа промијенила тактику:

недеља, фебруар 6, 2011 / 18:33

У Каиру опозиција је и даље на улици, а власт је, према оцјени коментатора Би-Би-Сија, изгледа промијенила тактику:

прво је демонстранте покушала да растјера гуменим мецима, затим су трг покушали да заузму разбојници на коњима и камилама, а сада је на дјелу тактика чекања – да се учесници протеста уморе и потом врате „уобичајеном животу“.

Управо поновно увођење таквог живота у суботу је најавио предсједник Хосни Мубарак, који се састао са својим министрима, како би обновили економску активност у земљи. У недјељу треба да прораде банке, а у понедјељак берза.

Усљед овога, у суботу је експлодирао и гасовод за довод овог енергента из Египта ка Израелу и Јордану; прво је осумњичен „страни фактор“ али је послије саопштено да се хаварије десила због цурења гаса.

Блиском истоку пријети „савршена олуја“ немира, и лидери у региону морају хитно да спроведу демократске реформе, или ће ризиковати још већу нестабилност – упозорила је у суботу америчка државна секретарка Хилари Клинтон са безбједносног скупа у Минхену, одакле су свјетски лидери са забринутошћу гледали ка овом трусном дијелу свијета, прије свега, ка прокључалом Египту.

Клинтонова је у суботу говорила холивудским ријечником: „Савршена олуја“ име је филма у којем рибарски брод доживљава катастрофу на отвореном мору и одвлачи у смрт посаду, немоћну да заузда силу природе. На Блиском истоку пријетња не долази са неба и од таласа, али је снага фрустрација због друштвених, вјерских и националних неправди сваке врсте толико снажна да може да поремети стабилност читавог света. Управо зато је квартет блискоисточних преговарача – УН, САД, ЕУ и Русија – у суботу највећи приоритет дао утицају немира у Египту на закочене разговоре Израела и Палестине.

Мубарак није поднио оставку

Египатски предсједник Хосни Мубарак није у суботу поднио оставку на мјесто шефа владајуће партије, како су раније током дана јавили египатски медији. Оставку је поднио цијели врх владајуће Национално-демократске партије. Нови генерални секретар партије је Хошам Бадрави, а оставка партијског врха је уступак демонстрантима.

Бијела кућа је јавно одбацила оптужбе да су обавјештајне службе лоше обавиле посао у арапском свету.

Амерички предсједник Барак Обама је директору Националне обавјештајне службе Џејмсу Клаперу рекао да је „разочаран“ јер није било никаквог упозорења о демонстрацијама у Тунису, које су довеле до пада предсједника Бен Алија, јавља Асошијетед прес, позивајући се на неименоване изворе у Бијелој кући.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *