Олсен: Војна имовина мора бити укњижена на државу

Војна имовина мора бити укњижена на БиХ, изјавио је данас замјеник команданта НАТО Штаба Сарајево Џон Олсен и истакао да је рјешење овог питања услов који БиХ мора испунити прије него што буде активиран Акциони план за чланство у Алијанси. "НАТО је поставио услов да војна имовина буде укњижена као власништво БиХ и да буде […]

среда, 14 септембра, 2011 / 22:47

Војна имовина мора бити укњижена на БиХ, изјавио је данас замјеник команданта НАТО Штаба Сарајево Џон Олсен и истакао да је рјешење овог питања услов који БиХ мора испунити прије него што буде активиран Акциони план за чланство у Алијанси.

"НАТО је поставио услов да војна имовина буде укњижена као власништво БиХ и да буде дата на кориштење Министарству одбране БиХ", рекао је Олсен новинарима уочи предавања "Прошлост, садашњост и будућност НАТО-а", које је данас организовао НАТО Штаб Сарајево.

Он је нагласио да имовина не може бити укњижена на бившу ЈНА, на било који од ентитета, општина или кантона, већ искуљчиво на БиХ.

"Сарадња између БиХ и НАТО-а је на јако добром нивоу, напредак се постиже сваки дан, али је јако тешко рећи колико ће дуго БиХ бити у Акционом плану за чланство, прије него што постане пуноправна чланица", каже Олсен.

Начелник општине Источна Илиџа Предраг Ковач истакао је да је ова локална заједница заинтересована за рјешавање питања војне имовине, јер је град Источно Сарајево добрим дијелом настао на земљи која је некад била власнишво ЈНА.

Предсједник РС Милорад Додик рекао је раније да су лидери политичких партија на недавном састанку у Мостару разговарали и о војној имовини и да се наслутила могућност да буде постигнут компромис.