Оливер Стоун: Отисци ЦИА широм Кијева

Амерички редитељ Оливер Стоун вjерује да су западне силе умијешале прсте у дешавања у Украјини и каже да се нада да ће истина изаћи на видјело како би се „лудило зауставило“. Стоун, који тренутно припрема филм о Едварду Сноудену, провео је неко вријеме у Москви гдје је разговарао са свргнутим украјинским предсједником Виктором Јануковичем, а […]

среда, 31 децембра, 2014 / 10:43

Амерички редитељ Оливер Стоун вjерује да су западне силе умијешале прсте у дешавања у Украјини и каже да се нада да ће истина изаћи на видјело како би се „лудило зауставило“.

Стоун, који тренутно припрема филм о Едварду Сноудену, провео је неко вријеме у Москви гдје је разговарао са свргнутим украјинским предсједником Виктором Јануковичем, а своје утиске је пренио на Фејсбук страници.

"Разговарали смо четири сата. Детаљи ће бити објављени у новом документарцу, али дјелује да су ‘снајперисти’, који су убили 14 полицајаца и 45 демонстраната били доведени споља и да су у питању провокатори треће стране. Свједоци, међу којима су и Јанукович и полицијски званичници, вјерују да је у питању убачени страни елемент, за који су одговорне прозападне струје, а отисци прстију ЦИА су свуда наоколо", навео је Стоун.

Оскаровац и један о политички најангажованијих америчких умјетника каже да догађаји са Мајдана подсјећају на неуспјели пуч у Венецуели из 2002. године.

"Сјетите се покушаја промјене власти/пуча из 2002. године, када је Чавес привремено свргнут, а када су и на његове присталице и на његове противнике пуцали ‘мистериозни снајперисти’ из пословних зграда… Ако створите довољно хаоса, као што је ЦИА радила у Ирану 1953, Чилеу 1973. и у небројено много других пучева, лако можете смијенити легитимно изабрану власт. То је америчка техника мекане силе која се зове ‘Основе промјене режима’", пише Стоун.

Редитељ који иза себе има филмове о Угу Чавесу, Фиделу Кастру, Ричарду Никсону, Џону Ф. Кенедију и Џорџу Бушу Млађем, каже да јавност на Западу има погрешну слику о догађајима у Украјини.

"Случај ‘масакра на Мајдану’ је у западним медијима приказан као производ нестабилне, бруталне, проруске Јануковичеве власти. Али сјетите се да је Јанукович у фебруару договорио а лидерима опозиције и три шефа дипломатије из ЕУ да се распишу превремени избори. Договор је пао у воду већ сутрадан, када су наоружани неонацисти натјерали Јануковича да побјегне из земље. Само 24 часа касније, успостављена је прозападна влада, која је одмах добила подршку САД", каже Стоун.

Редитељ каже да се западној јавности "сервира нереална перверзија историје".

"То је прљава прича скроз наскроз, али је у трагичним данима после овог пуча Запад наставио да одржава доминантни наратив ‘Русије на Криму’, док је прави наратив у ствари ‘САД у Украјини’. Истина се не емитује на Западу, већ нереална перверзија историје која се понавља још једном, баш као током Бушове предирачке кампање о ‘оружју за масовно уништење’. Ипак, вјерујем да ће истина изаћи на видјело на Западу, надам се, на вријеме, како би се зауставило даље лудило", навео је Стоун.

Стоунов интервју са Јанковичем биће објављен у документарном филму, који продуцирају Украјинци.
 Оставите одговор